h

Essent geeft Limburg 24 miljoen. Nog wel...

5 maart 2009

Essent geeft Limburg 24 miljoen. Nog wel...

ze zijn nuts 24 Miljoen euro, enig idee hoeveel dat is? Dat is het bedrag dat de Provincie Limburg extra krijgt aan aandeelhoudersuitkering (dividend) van de firma Essent. Want Essent heeft een winst geboekt van maar liefst 887 miljoen euro. Maar als ik naar mijn eigen afrekening kijk dan weet ik dat een deel van die winst uit mijn beurs en die van veel andere burgers van Limburg en dus ook Venlo wordt opgehoest.

    Column door Ton Heerschop, bestuurslid SP Venlo

Essent is geworden tot een minderjarige bruid die is uitgehuwelijkt aan een oude Duitse bruinkoolvreter. Want in alle berichtgeving gaat men al uit van een verkoop van Essent.
En daarmee heeft de provincie nu een eenmalige meevaller waarvan niemand kan beloven dat ze structureel in de provincie zal blijven. De provincie en gemeenten in Limburg zijn aandeelhouders. Nog wel want Essent stuurt aan op verkoop en de bestuurders laten graag hun oren hangen naar enkele kortzichtige miljarden. Als ze dat geld al zelf mogen houden.

Al eerder roomde namelijk de regering de tegoeden van de provincie af. Die tegoeden gingen naar de algemene middelen van ons land. Want niemand kan geloven dat minister Bos zijn handen kan afhouden van de 1,8 miljard euro (1,2 provincie en 0,6 gemeente) als hij daarmee lastige bezuinigingen in Nederland kan voorkomen. De argumenten dat deze gelden dus goed zijn voor de provincie en voor Venlo kunnen echt per direct de prullenbak in!

Maar veel belangrijker is dat een vergelijkbaar bedrag zou vrijkomen over 16 jaren als het dividend gelijk zou blijven. Misschien is het niet reëel om een gelijkwaardig dividend te verwachten, maar we kunnen veilig stellen dat het bedrag dat nu vrijkomt ook in 20 jaar kan worden opgebracht door datzelfde Essent. We zouden daar veel mee winnen!
De SP zegt het al tijden dat zij voor democratische controle is ten aanzien van nutsvoorzieningen. Want alleen de overheid kan controle uitoefenen en de langere termijn verbanden der dingen overzien.

Eurobiljetten 24 Miljoen, 887 miljoen. Het zijn bedragen om gek van te worden en dat is exact wat er aan het gebeuren is, de provincie en de gemeente zien enorme bergen euro’s waarvan men nergens kan aantonen dat Den Haag ze niet even komt halen. Die hang naar het grote geld zagen we eerder op de beurs bij met name de hedge fondsen: snel kopen en liefst nog sneller verkopen, ten koste van alles. Het bracht ons de kredietcrisis!

Maar nog steeds lopen de politici in dit land, deze provincie en in Venlo rond in een ontkenningsfase alsof het allemaal niet heeft plaatsgevonden. Alsof ABN-Amro niet genationaliseerd is, alsof de ING geen miljardensteun heeft gehad? Nee we willen Essent en Nuon zo snel mogelijk verkopen en daarmee de zeggenschap over onze energie! Als we het failliet gaan van banken te gek voor woorden vonden dan is de verkoop van Essent nog gekker! Inderdaad ze zijn NUTS!!

TEKEN DE PETITIE: www.zezijnnuts.nl
30-01-2009: Pas op voor 'cashende' gedeputeerden
19-01-2009: Agnes Kant: 'Essent is publiek bezit'

U bent hier