h

De Maaspoort wordt definitief niet gesloopt!

17 maart 2009

De Maaspoort wordt definitief niet gesloopt!

Maaspoort 1 Dat is prima nieuws want daarmee verplaatsen we de discussie gelukkig weer naar die andere put van ellende die Maasboulevard heet. Met tegenwoordig als aardige tweede de Maaswaard.

Vanuit de politiek kwamen positieve geluiden van zowel VVD als PvdA. Maar zoals zo vaak is het oppassen met wat deze politieke partijen daadwerkelijk willen. De VVD stelt dat het probleem ligt bij de Maasboulevard en wij zijn dat met hen eens. Maar wat als die is afgebouwd, gaan we dan weer voor een volgend megaproject of hebben we dat nu wel gehad en is er ook eens oog voor de mensen?
De PvdA is van mening dat er meer tijd en ruimte nodig is, blijft dus feitelijk voor een ander theater. Jammer, weer geen duidelijkheid... Maakt ook niet uit want in de gemeenteraad tekent een meerderheid zich af tegen sloop/nieuwbouw en is de onzekere factor van GroenLinks en PvdA niet meer van belang.

Maaspoort De plannen van het gemeentebestuur zijn dus aangepast: 'De Luif' wordt afgebouwd en dit kan sneller omdat er geen belachelijke Europese aanbesteding noodzakelijk is. Daarnaast is B&W van mening dat een beslissing aan een nieuwe raad moet worden gelaten. Oei, daarmee is het nineens inzet van de verkiezingen geworden! Knappe jongens die dan pleiten voor meer geld in beton in plaats van in mensen te steken.

En toch wil directeur ’t Sas van de Maaspoort een open discussie. In zijn reactie in de krant laatst haalt hij alles uit de kast om toch maar tot nieuwbouw te kunnen overgaan. Als de problemen zitten in de loopafstand voor een fles wijn of het betreden van het theater door minder validen, dan zien wij niet in waarom dan gelijk de heleboel plat moet en er nieuwbouw moet komen. Opnieuw prestige in plaats van prestatie.

Eurobiljetten De economie van Nederland en dus die van Venlo krijgt momenteel harde klappen. Dan is er voor veel zaken geld nodig. Natuurlijk moet je ook als lokale overheid proberen investeringen te doen zodat bedrijven orders kunnen blijven uitvoeren. Maar je moet ook geld reserveren voor een eventuele overgang van mensen tussen twee banen. Want hoe je het ook ziet, dat er bedrijven zijn die het huidige economische tij niet overleven zal niemand verbazen. En je zult geld achter de hand moeten houden om mensen te helpen die buiten hun schuld werkeloos raken en daardoor diep in de problemen komen.

Het is dan ook goed dat de beslissing is gevallen in de richting die de SP al eerder aankondigde dat de beste was. Namelijk geen sloop, behouden van het pand en investeren in mensen en een goed programma voor de Maaspoort in plaats van nog meer asfalt en beton. Als kritische partij, nog langs de zijlijn, zijn we niet te groot om toe te geven dat we dit besluit verwelkomen als een wijze beslissing van het huidige gemeentebestuur.

18-02-2009: De Maaspoort wordt voorlopig niet gesloopt: een verstandig besluit!
26-09-2008: En nu moet ook ineens de Maaspoort plat?

U bent hier