h

"We missen homo-emancipatiebeleid!"

27 februari 2009

"We missen homo-emancipatiebeleid!"

Schokkend nieuws vandaag want Venlo mist iets! Natuurlijk wisten we als SP al dat Venlo het nodige mist maar wat kwam er nu uit de kast? Feitelijk kwam er letterlijk iets uit de kast want volgens gegevens van onderzoeksbureau MoVisie mist Venlo namelijk een homobeleid.

 
Column bestuursleden Ton Heerschop en Alexander Vervoort

 

Is dat nu slecht nieuws vragen wij ons dan oprecht af? Moet je beleid voeren en wat is dan die homo-emancipatie feitelijk? Want je wordt toch een beetje moe van al die emancipatiebeleidsnotities die je zou moeten maken als gemeente, voor elk thema is wel emancipatiebeleid te bedenken.
Of iemand nu homo is of niet, katholiek, protestants, moslim, atheïst of jood, man, vrouw en diverse stadia daartussenin. Mensen zijn wat ze zijn, wat ze doen, voelen, beleven en nog veel meer. Mensen doen goede dingen en slechte dingen. Blijkbaar hebben we de ongekende kruideniersbehoefte in ons land om alles in potjes te stoppen, met excuus voor de woordkeuze.

 

Het uitbundig vieren en profileren van homoseksuele gevoelens, zoals tijdens de Gaypride, mag in ons land. Maar toont zich daar de doorsnee homo, lesbienne, biseksueel en transgender?

Er zijn genoeg mensen in ons land en in Venlo die samenwonen of getrouwd zijn met een partner van hetzelfde geslacht. Daar is helemaal niets mis mee! Ook deze mensen hebben werk, doen hun boodschappen, hebben soms kinderen die ze vol liefde en toewijding opvoeden. En daarover zouden we een emancipatiebeleid moeten ontwikkelen in Venlo?
Wie maakt van deze groep mensen dan ineens een andere groep, eentje die hulp nodig zou hebben? Homo's krijgen alle ruimte om zich vrij te maken, te bevrijden en te streven naar gelijkheid en erkenning.

Dat gaat goed en extra hulp blijkt niet nodig. Vele jaren geleden werd de lokale COC al opgeheven wegens gebrek aan belangstelling en activiteiten. Problemen die homoseksuelen ondervinden hebben meer te maken met discriminatie dan met emancipatie.

 

Als SP kunnen we dan weer blij zijn dat wij tot de 'buitencategorie der socialisten' horen. Want ooit hebben wij als partij het beginselprogramma 'Heel de Mens' opgesteld dat spreekt over de 'homo universalis'; de universele mens. Anders gezegd, de mens die voor zaken opstaat en deze probeert te begrijpen en de angst voor het onbekende wil overwinnen.
In ons beginselprogramma staan de drie kernwaarden van onze partij en eentje hiervan is van toepassing op alles wat we hier boven vermelden, namelijk de gelijkwaardigheid van mensen. Allemaal anders en een individu, maar wel gelijkwaardig!

Als je daaraan vasthoudt dan heb je geen notitie nodig voor iedere doelgroep, dan hoef je niet mee te doen in wedstrijdjes welke stad heeft het beste emancipatiebeleid.

Dan ga je uit van iemands kwaliteiten, de kernwaarden in iemands leven en de manier waarop iemand met anderen omgaat. Wat de achtergronden dan ook zijn of welke voorkeuren die persoon ook heeft, hij of zij is in de eerste plaats een gelijkwaardig mens!

 

Lees ook:

 

U bent hier