h

Transparante tunnelvisie

6 december 2008

Transparante tunnelvisie

geensnelweg "Een mooie snelweg", noemde wethouder Beurskens de glazenoverkapping van de A73 tussen de Baarloseweg en de afritten van de Zuiderbrug. In het idee van de bollebozen die met dit verhaal op de proppen kwamen, zal men de warmte van zowel de voertuigen als de zon in de winter het wegdek verwarmen. En in de zomer juist met de koude van de winter de tunnel koelen. Verder gaat een gigantisch slim systeem er voor zorgen dat de vieze lucht schoon hergebruikt wordt. Wie wil niet een dergelijk futuristisch stukje snelweg in zijn stad voor maar 56 miljoen?

Natuurlijk, de energie die wordt opgewekt met de warmte kan weer worden verkocht om woningen te verwarmen. Maar als het allemaal zo goed voor ons is waarom dan niet een voorstel om alles wat in onze omgeving snelweg heet te overkappen? Of spreken we gewoon van een experiment dat op een slim moment naar voren is gebracht om alsnog de A74 door de strot van Blerick, Venlo-zuid en Tegelen te krijgen?

uitzicht Zuiderbrug op Tegelen Uitzicht vanuit de Molenbossen op de A73/Zuiderbrug richting Tegelen.

Als we dan kijken naar de veiligheidsaspecten zien we toch wat puntjes waar we als SP graag antwoord op hebben. Wat gebeurt er met de tunnel in geval van een autobrand of een ongeval waar gevaarlijke stoffen bij betrokken zijn? En dan het gebruik van warmte om de weg vorstvrij te houden, prettig maar als je als automobilist vervolgens uitkomt op een niet verwarmde afrit zien we de glijpartijen al ontstaan.

Enkel het feit dat de gemeente met dit verhaal komt aanzetten geeft aan dat zij ook erkent dat de A74 daar waar hij mogelijk samen komt met de A73, een te grote milieu- en gezondheidsbelasting veroorzaakt op de omgeving. Schandalig dat men dan met sprookjes over glazen tunnelbuizen pogingen doet de werkelijkheid niet te hoeven benoemen!


Aanvulling 09-12-2008:

De glazen overkapping houdt ons nogal bezig. Want ineens blijken de bewoners van de Molenbossenflat, bij monde van een van hen, voor de overkapping. Lijkt sterk op een "Geen probleem dat vierhonderd meter verderop even wat meer uitstoot is, zolang mijn flatje maar in de gezonde lucht ligt", niet sterk. Als dat op deze korte afstanden al haalbaar zou zijn, een fraai staaltje van: "We hebben samen gestreden, voor mij is er een oplossing, jullie veel succes met de rest, ik ben er klaar mee!" Dit staat haaks op de onderlinge solidariteit waar de SP vanuit gaat. Tenslotte zegt de SP ook niet 'zoek het maar uit' tegen bewoners in Venlo-noord-oost, nee ook daar moet een oplossing komen.

En dan het laatste nieuws over de overkappingen zelf.
De Zuiderbrug is niet berekend om zo'n constructie te kunnen dragen... Ook kreeg de SP een onderzoeksrapport toegezonden waarin duidelijk staat dat een dergelijke constructie moet voldoen aan de eisen van de Tunnelwet. Een wet die heldere eisen stelt aan vluchtwegen, brandblusmiddelen en meer van dit soort zaken. Maar het rapport maakt ook helder dat de tunnelmonden een hogere uitstoot aan uitlaatgassen produceren dan als zou de weg er niet liggen. De gassen moeten tenslotte ergens naar buiten! Maar dat stukje was niet te zien in de animatie (afgelopen week bij Omroep Venlo).

In dezelfde rapportage wordt gesteld dat men een en ander eenvoudig mag verrekenen middels zogenaamde "lokale saldering". Dus in de praktijk mag de een de ellende van de ander erbij nemen, zodat die ander geen overlast ervaart. Onderlinge solidariteit of afschuiven van problemen???

Er is maar 1 oplossing om echt alles gedekt te krijgen: overkap de hele bende vanaf knooppunt Zaarderheike tot aan het einde van de tunnelbak Tegelen. Maar of men na de tunneltoestanden in Roermond en Swalmen nog langere tunnels aan durft in Limburg betwijfelen we.


29-11-2008: Brandweer straks snel weg of in de file op de snelweg?
23-05-2008: Ook met een noodwet kan er geen A74 komen

U bent hier