h

Gelijke vrije dagen is ook integratie

17 december 2008

Gelijke vrije dagen is ook integratie

mama en kind Het offerfeest is voor onze landgenoten die moslim zijn een belangrijk feest. Leuk dus dat hun kinderen via onze scholen vrij krijgen om dit feest net als het suikerfeest te vieren. Beide zijn belangrijke familiefeesten dus met de kinderen erbij is dat compleet. Jammer alleen dat we niet goed weten wanneer al die kindertjes die twee vrije dagen inhalen. Want nooit zien we tweede kerstdag of met pinksteren een school geopend.

Column door SP-bestuursleden Alexander Vervoort en Ton Heerschop

Bovenstaande verhaal kan men steeds vaker optekenen uit de mond van ouders die gewoon prima opschieten met de moslim buren en ouders op school. Want men kan niet begrijpen dat we het in ons land en onze gemeente niet kunnen regelen dat twee van die studiedagen voor onderwijzers op deze twee dagen worden ingepland zodat ieder kind vrij is. Sterker nog, mocht je je kind uit principe van school houden die dag ben je in overtreding! Tweedeling in de Nederlandse en Venlose samenleving met een compleet verkeerd signaal richting integratie.

De SP bepleit in haar grondbeginselen gelijkwaardigheid van mensen. Artikel 1 van de grondwet zegt dat alle mensen voor de wet gelijk zijn. Beide zijn dus niet te rijmen met de handelswijze zoals scholen en (lokale) overheden die in dit kader hanteren. Als we in dit land een hand willen rijken aan een miljoen landgenoten die moslim zijn en graag twee dagen per jaar met hun kinderen een voor hen dierbaar feest vieren, geef andere kinderen geen verkeerd signaal dat ze anders zijn dan de moslimkinderen. Want het anders zijn is het begin van uitsluiting of uitgesloten voelen. Plan slim twee studiedagen op betreffende momenten, alle kinderen tegelijk vrij van school en de discussie is ten einde.

Vandaag werd een onderzoek van de Rekenkamer bekend, waaruit blijkt dat er tussen 2003 en 2007 nauwelijks zichtbare vooruitgang geboekt is bij de integratie van allochtonen in de gemeente Venlo.
De SP merkte in haar gesprekken in de buurten en met mensen al op, dat er steeds meer tweedeling ontstaat en solidariteit verloren gaat, waardoor werkelijke integratie nooit van de grond kan komen. Immers, hoe wil je mensen laten samenleven wanneer ze zich steeds meer van elkaar verwijderen en contact vermijden? Integratie moet van twee kanten komen, daar zijn we een samenleving voor!

19-08-2008 wijkverkenning Op den akker4 Voetballen doe je toch ook niet in je eentje?

Buurtonderzoek SP

U bent hier