h

Reactie op de Haagse Beschouwingen en de rol van de A74 daarin

17 september 2008

Reactie op de Haagse Beschouwingen en de rol van de A74 daarin

Zo de eerste rookwolken zijn weer opgetrokken in Den Haag en het slagveld overziend moet ik vaststellen dat Agnes Kant het niet slecht heeft gedaan in haar rol als fractievoorzitter.

    Column door Ton Heerschop en Rene Kauffman

De PvdA kwam met een slappe aanval over sprookjes, maar moest gelijk erkennen dat Agnes een slimme vrouw is. Het CDA komt niet verder dan, zonder op de inhoud in te gaan, al bij voorbaat de alternatieven van de SP afwijzend. De VVD is van mening dat er teveel geld naar het overheidsapparaat gaat, PVV draait de plaat aangaande de Islam weer een beetje grijzer en van TON was niets in de journaals waar te nemen.

Maar goed, de toestanden rondom de algemene beschouwingen zijn natuurlijk niet meer dan een politieke show waarbij deze regering uiteindelijk bepalend is over wat er gebeurt. Want zoals Agnes Kant terecht aangaf is de PvdA keurig in een CDA-maatpak genaaid. Van de CU geen enkel onvertogen woord want dat pluche voelt veel te lekker!

Natuurlijk ook reacties van dichterbij.
De Limburgse Provinciale Staten (ik weiger de compleet belachelijke kreet Limburgs Parlement te gebruiken) klagen dat er weinig aandacht van dit Randstad-kabinet is voor de provincie. En dat terwijl er toch heel wat "Limburgers" in dit kabinet en ondersteunende fracties zitten. Het is natuurlijk volkomen helder dat deze dames en heren dat het gevoel van het pluche vele malen beter vinden dan zich druk maken over dat mooiste stukje Nederland. Vanzelfsprekend wil men er wel wonen maar dan wel in de betere wijken, grotere huizen en met voldoende afstand tot de gewone bevolking.

En opnieuw probeert men het met de A74
Terug naar de Provinciale Staten, ik vraag me oprecht af of de heren het fenomeen carpoolen, of met het openbaar vervoer gisteren afreisden naar Den Haag? Ik schat in van niet. Natuurlijk was het de dag van het lobbywerk en manneke Timmermans en draaikont Lia Roefs waren er als de kippen bij om weer eens op onze regionale zenders hun pleidooi voor de A74 te voeren. We hoeven niet te vragen welke variant zij in gedachte hebben. Mijnheer en mevrouw wisten te vermelden dat in de miljoenennota staat opgenomen dat de noodwet van Eurlings wordt aangeboden bij de Raad van State. Als journalisten er dan op wijzen dat het wel de eerste keer is dat een speciale wet nodig is om een nieuwe weg aan te leggen is dat natuurlijk een lastige vraag en zijn ontwijkende antwoorden de beste manier om daar vooral niet op te antwoorden. Het bekende liedje helaas.

Overigens was ook de gouverneur er als de kippen bij om aan te geven dat de A74 erg noodzakelijk was voor Venlo en Duitsland. Wat ons betreft had hij Venlo kunnen weghalen want de A74 is en blijft een Duitse weg in Nederland. Nee, die weg zou er toch echt wel voor de Floriade in 2012 zijn, gaven alle drie aan. Voor de Floriade kan echter alleen als men alle democratische middelen aan de burger onttrekt. En daar is Eurlings inmiddels mee bezig.
Honderden mensen zullen door de klimaatveranderingen eerder ziek worden en overlijden, leerde de Universiteit van Maastricht ons vandaag. Een dergelijke snelweg direct door of in de directe nabijheid van woongebieden zal daar nog eens een extra bijdrage aan leveren. Maar dat mogen we niet vertellen van Lia draaideur Roefs, Timmermans of Frissen. Nee dan zijn we niet reeel.

Onze fractievoorzitter in de Staten Thijs Coppus gaf vandaag dan ook terecht aan dat het beleid van deze gedeputeerde net als het beleid van Balkenende IV failliet is. En moeten we dat niet vaststellen op meer plaatsen? Ik kan me wel een plaats in Noord Limburg voorstellen waar men ook al twaalf jaar nauwelijks kan spreken over een sociaal gedreven beleid. Tijd om er nog eens goed tegenaan te gaan!

Het stof van de Algemene Beschouwingen over de begroting van Prinsjesdag is voor afloop al gedaald.
Bos en Balkenende blaken van vertrouwen, geen vuiltje aan de lucht; ieder gaat erop vooruit! De oppositie heeft het nakijken. Ook voorspelbaar als je het zoekt in de economie. Want daar staat de BV samen sterk.
Dat de macro economie van de getallen uiteindelijk ook altijd een gezicht krijgt in de micro kosmos van de gewone burger, zoals Agnes Kant probeerde, ging het voorstellingsvermogen van deze rekenmeesters ver te boven. Op welke planeet leven zij, vraag je je dan af.

Toch suggereerde hun voorbehoud van koopkrachtverbetering voor iedereen nog een restje inlevingsvermogen: 'persoonlijke omstandigheden'. Ze konden zich dus wel voorstellen dat... Ja wat eigenlijk? Dat iemands fiets is gestolen en er dus 3 maanden frites moet worden gegeten om het geld te sparen voor een nieuwe tweedehandse? Omdat de bus gewoon te duur is?

Dat een groot deel van Nederland in armoede verkeert, maar het door hun inspanning 'beter' wordt gemaakt met een aalmoes, geeft hen de moed en de arrogantie om te zeggen dat 'shit happens' voor wie dit dubbeltje tekort is...

'Prinsjesdag': zo'n mooie naam voor zo'n lelijke praktijk!

Ton Heerschop en Rene Kauffman zijn bestuursleden bij de SP in Venlo

Algemene Beschouwingen 2008: Kant pleit voor nieuwe solidariteit
Tegenbegroting 2009: SP kiest voor meer koopkracht

U bent hier