h

Actie en aandacht van de media werken!

27 augustus 2008

Actie en aandacht van de media werken!

Als je af en toe eens de media doorneemt kun je best eens verrast worden over de snelheid waarmee zaken zich ontwikkelen. Vorige week vrijdag was er bij Center Parcs in Heijen een actie door SP en FNV. Doel was ondersteuning van de medewerkers van het Duitse bedrijf Menke die de schoonmaak in deze “state of happiness” verzorgt. Menke was namelijk hard bezig de Nederlandse schoonmaaksters te vervangen door goedkopere Duitse. En als iemand dan al eens protesteerde tegen de gang van zaken was er altijd wel een vorm van intimidatie die de mensen weer in de pas liet lopen. Ons eigen Kamerlid Paul Ulenbelt was ook bij betreffende demonstratie aanwezig.

De radio vermeldde dat de sfeer van de demonstratie grimmig was verlopen. Het woord gewelddadig werd nog net niet gebruikt. Als je het verhaal van onze SP-coryfee leest was het allemaal wat gemoedelijker. Sterker nog, Center Parcs, althans de leiding hiervan, begon nerveus te worden toen de demonstranten aanstalten maakten om een vooraf gereserveerde zaal op het terrein te betrekken. De vier aanwezige agenten stonden erbij en keken erna.

Kortom geen spannende foto’s van onze Paul in de boeien geslagen door een stevige Limburgse politieagent, geen foto’s van Paul meppent met de stok van een spandoek op een ME peloton. Nee, enkel beschaafde mensen die een beschaafd protest wensten te laten horen bij een redelijk dove directie. Jammer voor de media die er de afgelopen weken een sport van maken om met name kamerleden en ministers het leven zuur te maken, maar onze Paul gedroeg zich keurig.

Maar het belangrijkste nieuws kwam na de demonstratie. De directie van Center Parcs had aangifte gedaan van huisvredebreuk! Toch nog een foto dan van een aangeslagen SP-Kamerlid voor het hekje in Roermond??? Nee natuurlijk niet want geen Officier van Justitie zal na het horen van de aanwezige agenten tot de conclusie kunnen komen dat hier ook maar in de verste verte sprake is van huisvredebreuk.

En toen de dagen na de demonstratie, natuurlijk geven de lokale afdelingen die hebben deelgenomen een sfeerimpressie op hun website, Paul plaatste een stuk in de krant en exact vijf dagen na de demonstratie was in de lokale media het bericht dat Menke enkele medewerkers die hun klachten hadden verwoord, gedwongen had om hun excuses te maken. Vreemd genoeg was het bericht enkele momenten later niet meer te achterhalen maar vervangen door een bericht wat gelukkig wat hoopvoller was. De eigenaar van Center Parcs, het bedrijf Pierre et Vacances, eist dat de directie van Center Parcs, Menke en de bonden binnen tien dagen om de tafel gaan om de zaak op te lossen.
Een krachtig optreden van het moederbedrijf dat duidelijk geen behoefte heeft om vakantieparken met slechte werkomstandigheden te laten associëren.

Deze gang van zaken toont wederom aan dat het zin heeft om af en toe samen met betrokken burgers een lijn te trekken ten opzichte van het grote geld, tot hier en niet verder!
In die zin zijn er nog wel wat zaken waarvoor we die lijn kunnen trekken, we hoeven maar te denken aan de idiote megasalarissen in de thuiszorg bijvoorbeeld.

En zo kunt u nog wel meer uitdagingen bedenken, deel ze vooral met ons want wie weet straks heeft u het idee voor het volgende “Center Parcs” succes.
Hou dan wel rekening met aanschuivende Kamerleden of Statenleden van de SP, aardige agenten, zenuwachtige directies en elkaar snel opvolgende berichten in de media.

25-08-2008: Ulenbelt steunt ‘poetsvrouwen’ Center Parcs
22-08-2008: SP ondersteunt actiedemonstratie schoonmakers Center Parcs

U bent hier