h

SP ondersteunt actiedemonstratie schoonmakers Center Parcs

22 augustus 2008

SP ondersteunt actiedemonstratie schoonmakers Center Parcs

22-08-2008 demonstratie Centerparcs Heijen 06Schoonmakers in 3 landen voeren actie tegen misstanden bij Center Parcs. 7 Maanden geleden begonnen schoonmakers van Center Parcs- het Heijderbos met hun acties tegen uitbuiting, discriminatie en intimidatie. Duitse schoonmakers krijgen minder rechten en ook voor Nederlanders wordt de cao slechts selectief toegepast. Center Parcs koos met het binnenhalen van schoonmaakbedrijf Menke voor een constructie die leidt tot slechtere arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden voor de schoonmakers. Vandaag was het opnieuw tijd voor actie, ook leden van de SP Venlo waren daarbij aanwezig.

Zo’n honderd schoonmakende vakbondsleden zijn woedend op werkgever Menke en vakantiepark Center Parcs. Zij voerden in de afgelopen twee maanden reeds twee keer actie. Ze krijgen te weinig loon, geen toeslagen en geen ziektegeld.

22-08-2008 demonstratie Centerparcs Heijen 03"Samen zullen wij gaan winnen! Samen zullen wij gaan winnen!" (op de tonen van Solidarity for ever)

Ron MeyerBij acties bij Center Parcs het Heijderbos vandaag, beschuldigde Center Parcs hun eigen schoonmakers, maar ook de aanwezige vakbondsmensen en parlementariërs van geweld en huisvredebreuk. Vakbond FNV Bondgenoten stuurt die verhalen naar het rijk der fabelen. "Dit is een opzichtige manier om het niet over de inhoud te hoeven hebben. Het is de criminalisering van uitgebuite mensen die al 7 maanden voor hun rechten strijden. Zo zie je maar hoe ver Center Parcs gaat." zegt een boze Ron Meyer van FNV Bondgenoten.

22-08-2008 demonstratie Centerparcs Heijen 02
SP-2e Kamerlid Paul Ulenbelt roemt de strijd van de schoonmakers en spreekt schande over het gedrag van Center Parcs.

In januari besloot Center Parcs Heijderbos in zee te gaan met het Duitse schoonmaakbedrijf Menke. Menke paste van meet af aan de Nederlandse schoonmaak cao slechts selectief toe en weigert tot op heden de schoonmakers met Duitse nationaliteit op dezelfde manier te belonen als hun Nederlandse collega’s. Ook heeft Menke slechts de helft van de mensen aangemeld bij het pensioenfonds.

22-08-2008 demonstratie Centerparcs Heijen 04
Luisterend naar toespraken van Kamerleden Lia Roefs (PvdA), Ulla Lötzer (Linkspartei), Jan Laurier (GL), Eddy van Hijum (CDA), Paul Ulenbelt (SP), Statenlid Paul Wessels (D'66) en FNV-voorzitter Agnes Jongerius.

Center Parcs verklaarde vrijdag dat acties gewelddadig zijn geweest en geleid hebben tot huisvredebreuk. Meyer: "Center Parcs beschuldigt de actievoerders van huisvredebreuk. Het zijn nota bene hun eigen schoonmakers en enkele parlementariërs uit binnen- en buitenland. Bovendien hadden wij een zaal gereserveerd. Er kan dus geen sprake zijn van huisvredebreuk. De politie was erbij. Toen we vertelden over de reservering mochten wij het park op."

22-08-2008 demonstratie Centerparcs Heijen 09
De demonstranten trekken het park op, dat zorgde in het begin voor commotie: toen de demonstranten een reservering van een zaal op het park toonden, stond de politie de optocht toe.

Center Parcs bleek op het park snel actie te hebben ondernomen. "De zaal die we gereserveerd hadden, bleek toen we op het park kwamen snel eenzijdig door Center Parcs te zijn geannuleerd. Ik vraag me af wat de 1,2 miljoen FNV-leden en de ruim 52.000 SP-leden ervan vinden dat ze niet welkom zijn in de State of Happiness." vervolgt Meyer.

Bij de acties in Duitsland zou volgens Center Parcs en Menke door actievoerders zwaar geweld zijn gebruikt. Navraag in Duitsland leert dat dit verhaal sterk overdreven is. Uitgerekend Center Parcs gedroeg zich agressief in de richting van schoonmakers en vakbondsleden die op het park hun collega's wilden informeren. Dertien schoonmakers die zich solidair verklaarden met Nederlandse collega's en aangaven vergelijkbare problemen te hebben, kregen mondeling hun ontslag aangezegd door Menke. In Nederland zijn in de afgelopen periode tien mensen zonder reden op straat gezet!

22-08-2008 demonstratie Centerparcs Heijen 08
Kinderen van de schoonmakers ondersteunen hun moeders met klare taal.

De afgelopen 7 maanden bood FNV Bondgenoten keer op keer oplossingen om uit het conflict te komen. Meyer: "Wij vragen geen abnormale dingen. De Nederlandse cao moet op iedereen die er schoonmaakt toegepast worden. Geen slechtere rechten voor mensen die hetzelfde werk doen omdat ze een andere nationaliteit hebben. Wij willen dat ontslagen actievoerders gerehabiliteerd worden en dat Center Parcs en Menke in woord en daad aantonen rechten van kritische werknemers te respecteren. Center Parcs noch Menke hebben tot nu toe gebruik gemaakt van de oplossingen die de bond geboden heeft.”

22-08-2008 demonstratie Centerparcs Heijen 07
Schiphol-schoonmakers solidair met hun collega's.

Schoonmakers in Duitsland en Nederland blijven doorgaan met hun actie totdat hun problemen opgelost zijn. Volgende week via een internationale e-card actie en een bezoek aan de eigenaar van Center Parcs in Parijs.

22-08-2008 demonstratie Centerparcs Heijen 01
SP'er Ben Tarici met heerlijke tomatensoep, op de achtergrond de leiding van Center Parcs.

22-08-2008 demonstratie Centerparcs Heijen 05
FNV-voorzitter en vriendin van de schoonmakers Agnes Jongerius pleit vurig voor gelijk loon voor gelijk werk.

22-08-2008 demonstratie Centerparcs Heijen 06
Trotse schoonmakers en hun kinderen spreken van een 'morele overwinning'.

Steun de schoonmakers, stuur nu een e-card waarbij de grote investeerder achter Center Parcs opgeroepen wordt een einde aan de problemen te maken.
Meer informatie over wat er allemaal gebeurd is, achtergrondinformatie en over de lopende actie op de site van FNV Bondgenoten
Maatschappelijk platform Betere Toekomst
22-08-2008: SP-afdelingen Venlo en Eindhoven steunen acties schoonmakers

U bent hier