h

Commentaar op SP-dagje: "Want wij de mensen zijn de werkelijke macht."

18 mei 2008

Commentaar op SP-dagje: "Want wij de mensen zijn de werkelijke macht."

Vandaag heeft de SP in Walibi World een feestje gevierd. Nee, we hebben geen verkiezingsoverwinning geboekt of weer een andere mijlpaal gehaald. Vandaag gaf de partij een feest voor haar leden en hun familie en vrienden. Iedereen kon erbij zijn. De reden? Vrij eenvoudig, al die actieve SP-leden investeren veel tijd in de partij en dus mogen de familieleden en vrienden ook best eens in het zonnetje worden gezet.

Column door Ton Heerschop, bestuurslid SP Venlo

Dat een dergelijke dag dan ook een politiek sausje heeft af en toe is voor de meeste bezoekers geen enkel probleem.
Zoals wel vaker bij partijbijeenkomsten was ook hier een toespraak van de partijvoorzitter gepland. Deze liet niets aan duidelijkheid te wensen over. Balkenende heeft gefaald in het leiden van het land en de PvdA heeft zich verslikt in haar angst om de SP mee te laten regeren. Goed, de boodschap was duidelijk en de ambitie van de SP blijft overeind.

Als je dan tevreden na een dagje plezier met je gezin terugkomt wil je toch weten wat de media er van maken. En natuurlijk worden delen uit de toespraak aangehaald. Maar wat apart is zijn de commentaren als deze geleverd kunnen worden. Alle vooroordelen worden weer van stal gehaald en worden als gif op het artikel gespuugd.
De reactie van het CDA was voorspelbaar: “de beste stuurlui staan aan wal”, verwoordde van fractievoorzitter Van Geel het kort. Ja, jammer genoeg wel want de mammoettanker Nederland dreigt te worden gekaapt door de zogenaamde topbestuurders of beter: piraten aan de top. Terwijl het gelijktijdig op de rotsen van nationalisme en vreemdelingenhaat dreigt te lopen.
Dan staan de beste stuurlui aan de wal omdat de kapitein niet de meest kritische maar de meest meegaande stuurman wenste te laten inschepen. Een stuurman die het woord van de kapitein gewoon domweg opvolgt is geen stuurman maar een zeemeeuw op een stuurrad dat met alle winden meewaait.

In de artikelen werden gelijk weer de peilingen aangehaald. De SP zou wel eens op 16 zetels uit kunnen komen. Tsja en wat dan? Is dat een drama? Kunnen we dan niet meer rekenen op al die actieve leden? Kunnen we dan niet meer een vuist maken? Het tegendeel is waar. Waarom moeten we ons gek laten maken door de peilingen?
Als bij de volgende verkiezingen men massaal stemt op Wilders (VVD2) en Verdonk (VVD3) wil ik nog zien wat zij waarmaken van hun weinig onderbouwde en van democratie totaal vervreemde bewegingen. “Volk zeg me waar ik heen moet en ik doe het”, is hun boodschap. Maar een kapitein valt terug op zijn kennis en niet op wat de reder hem op wenst te dragen.

Een bekend gezegde in de scheepvaart is “kapitein naast God”. Het wil eenvoudigweg zeggen dat een gezagvoerder op een schip beslissingen moet nemen die hij met zijn geweten in overeenstemming dient te brengen. Maar veel huidige politieke partijen zijn van God los. Zij hebben geen invullingen kunnen of willen geven aan hun gedachtegoed of leven in de arrogantie van de macht. Anderen sturen op populisme en doen alles wat het volk wenst, teneinde de macht te krijgen. Zij hebben geen andere God dan geld en macht. Het zijn zielloze bewegingen zonder ideeën.

De SP heeft wel ideeën en durft haar nek uit te steken om ze aan een ieder te tonen. Ideeën op landelijk en lokaal niveau. De SP wil niet de macht, de SP wil solidariteit, menselijke waardigheid en gelijkwaardigheid.

Dat de SP op een zonnige zondag in mei vanuit Venlo twee bussen vol kan afvaardigen naar Walibi World zegt eigenlijk al voldoende. Er zijn genoeg leden die actief mee willen doen in de partij. Genoeg leden die weten dat het niet gaat om “wat kan ik binnen de partij bereiken”, maar “waar kan ik mijn steentje bijdragen”. Als anderen dat dan behoudend en conservatief vinden, laat het zo zijn. Tenslotte is solidariteit niet zo moeilijk. Eenvoudigweg een ander een brood geven als hij het moeilijk heeft, zo is het ooit in onze Noord-Limburgse omgeving in een gelovige traditie gestart.

Dat de politieke partij die zegt die traditie voort te zetten momenteel een brevet van onvermogen krijgt zegt al genoeg. En tegen hen die kritisch zijn op de SP zeg ik welkom, want wij luisteren naar iedereen. Hoe meer u ons tegenwerkt des te sterker zullen wij groeien. Bouw jullie barrières, des te sneller breken wij ze af. Des te harder u rent, des te sneller wij zullen zijn. Want wij de mensen, zijn de werkelijke macht.
Al hebben we geen zetels meer in de kamer, al zitten we niet meer in de provincie en al hebben we geen gemeenteraadslid over. Dan nog zullen er actieve SP’s zijn op straat.
Ons werk zal nooit ophouden bij de politieke instrumenten, dat kan een afronding zijn maar vaker begint het daar pas. Iets wat drie VVD’s en de christelijke partijen nooit hebben begrepen en de overige progressieve partijen zijn vergeten.

Column door Ton Heerschop, penningmeester SP Venlo

Toespraak Jan Marijnissen: ‘De SP is de partij van de ideeën’
18-05-2008: Gezellige ledendag in Walibi Flevo

U bent hier