h

Oproep om misstanden in de thuiszorg kenbaar te maken via SP-meldpunt

22 februari 2008

Oproep om misstanden in de thuiszorg kenbaar te maken via SP-meldpunt

wmo bomOm constant een goed beeld te hebben wil de SP graag van de mensen weten wat zij merken van de WMO/thuiszorg. De partij roept daarom gemeenten, thuiszorginstellingen, gebruikersorganisaties, individuele gebruikers, enz op om alle (negatieve) effecten te melden. Uiteraard wordt de melding vertrouwelijk behandeld.

De thuiszorg is door de regering in de uitverkoop gedaan. Gemeenten kopen zo goedkoop mogelijk zorg in. Personeel en cliënten betalen een hoge prijs. De kwaliteit holt achteruit. Cliënten verliezen hun vertrouwde hulp. Duizenden ervaren krachten worden ontslagen, anderen moeten fors loon inleveren. Ontslagen, goedopgeleide medewerkers kunnen alleen als laagbetaalde alfahulp terugkomen. Instellingen moeten de huishoudelijke zorg onder de kostprijs leveren en gemeenten zitten met tekorten. Gebruikers gaan mogelijk hoge eigen bijdragen betalen en verliezen hun vertrouwde hulp. Ook zijn er verontruste berichten over klantenstops. Dat zijn enkele gevolgen van de invoering van de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning).

De SP wil hier iets tegen ondernemen. Want cliënten hebben recht op fatsoenlijke zorg en het personeel heeft recht op fatsoenlijk loon.

stop uitverkoop thuiszorgZelfs de minister ziet in dat het niet goed gaat in de thuiszorg, en komt met een ridicule oplossing. Er wordt mensen een keuze voorgelegd waarbij het merendeel niet in staat is de juiste keuze te kunnen nemen. Zorgvragers mogen nu zelf beslissen of ze dure thuishulp of goedkope alfahulp met subsidie willen. Zo ontstaat druk om alsnog voor de goedkopere schoonmaakhulp te kiezen in plaats van de zorg die men werkelijk nodig heeft.
Gemeenten in Nederland hebben vorig jaar 200 miljoen euro overgehouden door verschraling in de thuiszorg. Bezuiniging over de rug van de zwaksten in de samenleving?


De SP heeft als enige tegen de invoering van de WMO gestemd en constant gehamerd op de mogelijke gevolgen van marktwerking in de zorg. De gemeente Venlo heeft 2007 gebruikt als overgangsjaar voor de invoering van de WMO. Sinds de invoering op 1 januari 2007 is de situatie echter al flink verslechterd. Binnenkort komt wethouder Lamers met nieuw beleid om de invoering aan te passen aan de huidige situatie.
Tijdens de presentatie hiervan dinsdag 12 februari bleek dat het nieuwe beleid op dit gebied vlees noch vis is. De wethouder is in elk geval van plan om de indicatie door een onafhankelijke instelling voort te zetten. Zeer waarschijnlijk blijft die uitbesteding bij het CIZ. Of het CIZ daarmee ook vast houdt aan haar huidige werkwijze, waaronder het veelal telefonisch (her-)keuren van mensen - waardoor er een scheef beeld ontstaat van de werkelijkheid, met alle trieste gevolgen van dien - daarover is geen duidelijkheid. De SP krijgt dagelijks meldingen van verontruste mensen die niet meer weten waar het heen moet.

De SP legde afgelopen augustus het verzoek bij de gemeente neer om het keuren weg te halen bij het falende CIZ en keuringen over te laten aan professionals die in contact staan met de mensen: thuiszorg, (huis-)arts, (wijk-)verpleegkundige. De reactie van de gemeente dat men met het CIZ doorgaat op de ingeslagen weg, is niet alleen stuitend maar geeft ons inziens weer dat men geen idee heeft van de werkelijkheid en de gevolgen die het telefonisch keuren op afstand met zich mee brengt.


MELDPUNT thuiszorg/WMO
De naakte waarheid in de thuiszorg (audio + video)
Actiepagina De zorg is geen markt, stop de uitverkoop van de thuiszorg
23-12-2007: Meneer Harmsen wacht op hulp
24-08-2007: SP roept gemeente op om zelf de zorg te indiceren en het CIZ buitenspel te zetten

U bent hier