h

SP ontvangt eerste exemplaar Venlose Katernen

8 november 2007

SP ontvangt eerste exemplaar Venlose Katernen

Aanbieden Katern 1 Uit handen van historica Mariet Verberkt kreeg SP'er Erik Manders donderdagmiddag het eerste exemplaar overhandigd van de aflevering 'Bondsgebouw' uit de reeks Venlose Katernen.

Venlose Katernen afl. 10 In het gemeentearchief werd het tiende deel van de Venlose Katernen gepresenteerd, onder de titel "Negentig jaar Bondsgebouw in Venlo (1917). Geschiedenis van een 'Paleis van den werkman'." Mariet Verberkt verwoordde de geschiedenis van het complex: "Sinds 1917 deed het gedurende vijftig jaar dienst als verenigingsgebouw van de katholieke arbeiders in Venlo. Het Bondsgebouw van de RK Werkliedenvereniging, later de Katholieke Arbeidersbeweging, was een mijlpaal in het emancipatieproces van de arbeidersbeweging. In de daaropvolgende decennia kreeg het gebouw verschillende bestemmingen, onder andere als wooncomplex van de Woningstichting Venlo-Blerick. In 2005 brak er brand uit en werd het pand ontruimd. Het inmiddels negentig jaar oude gebouw heeft een belangrijke rol gespeeld in de sociale geschiedenis van Noord-Limburg en de stad Venlo."
Aanbieden Katern 3
Bij de presentatie werd vermeld dat juist de SP deze eer toe komt, omdat de partij als enige politieke vereniging zich inzet voor het behoud van het Bondsgebouw. Of zoals Verberkt het zei:
"De kleinkinderen en achterkleinkinderen van de 'rooien' van toen komen nu in opstand. Met deze geste dank ik de SP en jongerengroep ROOD voor hun acties voor behoud van het Bondsgebouw. Als enige partij heeft zij zich steeds weer bewezen. De SP heeft actief meegedacht aan oplossingen. De SP informeerde bij mij of ik hún verder kon uitleggen wat de historie en de waarde van het gebouw is. Hun pro-actieve houding is zeer prijzenswaardig, en zeker als je bedenkt dat het de jongeren zijn die geven om de toekomst van dit complex. Erik is voor mij steeds de contactpersoon geweest, vandaar dat ik het exemplaar aan hem wil aanbieden."

Bij de overhandiging van het eerste exemplaar sprak Erik Manders niet alleen dankwoorden, maar ook kritische woorden uit:
"Het Bondsgebouw moet voor Venlo behouden blijven. Het heeft een rijke sociale historie die niet verloren mag gaan. Zeker voor wat betreft het onstaan van de arbeidersbewegingen in onze regio en Venlo in het bijzonder. Ik hoop dan ook oprecht dat er een nieuwe functie komt voor het complex en het nu ook eindelijk eens een monumentenstatus krijgt. Er is al zoveel gesloopt in het verleden. Laat de parel van de regionale vakbeweging bestaan. Hiermee wordt dan uiteindelijk ook het belang van de vakbeweging in onze Venlose geschiedenis erkent."
Aanbieden Katern 1

In de pauze spraken vertegenwoordigers van de SP Venlo met directeur Van Hoof van Woningstichting Venlo-Blerick over het behoud en de toekomst van het Bondsgebouw, en over haar woningbeleid. Van Hoof was niet blij met onze gefundeerde kritiek, en kon niets toezeggen over het Bondsgebouw, wel dat hijzelf "het graag behouden ziet, maar dat men soms keuzes moet maken bij projecten". Het blijft derhalve ongewis of het Bondsgebouw blijft bestaan. De SP werd uitgenodigd om binnenkort bij de woningcorporatie tijdens een gesprek dieper in te gaan op haar beleid, projecten en visie.

Voor de SP is het duidelijk: "We zijn zeker niet tegen nieuwbouw of herontwikkeling, maar duidelijk wel tegen de verdere sloop van cultureel erfgoed voor het nageslacht. Het Bondsgebouw moet behouden kunnen blijven voor Venlo. Geschreven geschiedenis is mooi maar geschiedenis beleven en ervaren is beter. Er zijn tal van nieuwe bestemmingen mogelijk voor dit complex, en daar zal de SP op blijven hameren."


Jammerlijk aan deze uitgave van de Venlose Katernen, is dat het een gekuiste versie is! Bepaalde passages uit de oorspronkelijke tekst werden aangepast, om kritische kantjes over het woningbeleid van de gemeente Venlo en Woningcorporatie Venlo-Blerick er af te halen, zonder toestemming van de schrijver en terwijl het al bij de drukkerij lag! De lange arm van bepaalde bestuurders reikt ver, zo blijkt. In haar betoog bij de presentatie kon Verberkt het met moeite verkroppen om hier geen aandacht aan te schenken, maar ze moest zich inhouden.


Bericht maandag 5 november: SP vraagt om monumentenstatus Bondsgebouw
Bericht vrijdag 2 februari: SP stelt vragen over mogelijke sloop Bondsgebouw en Nedinsco

U bent hier