h

SP vraagt om monumentenstatus Bondsgebouw

5 november 2007

SP vraagt om monumentenstatus Bondsgebouw

Bondsgebouw vooraanzichtDe SP Venlo diende vandaag bij het Venlose college van B&W een officiële aanvraag in, voor het toekennen van een monumentenstatus aan het voormalige Bondsgebouw van de Rooms-katholieke Werklieden Vereniging aan de Herungerstraat te Venlo. De aanvraag en het belang hiervan werd onderbouwd met een flinke brief en ondersteund door enkele bijlagen.

Het Bondsgebouw kent een rijke sociale geschiedenis die erg belangrijk is geweest voor onze regio. Niet alleen vormde het Bondsgebouw de spil in de regionale arbeidersbeweging, ook voorzag het complex vanaf haar oprichting in 1917 in jongerenhuisvesting, een zalencentrum met café, een bakkerij en een ruime coöperatiewinkel. De winkel voorzag velen monden van voedsel en mag in omvang en aanpak de eerste supermarkt van Venlo genoemd worden. Bondsgebouw hoofdwinkel

In februari stuurde de SP het college van B&W ook al een brief over de mogelijke sloop van het Bondsgebouw en het Nedinsco-complex. De toekomst van beide gebouwen is nog steeds erg onzeker, sterker nog: een woningcorporatie heeft al een sloopvergunning aangevraagd.
De monumentenaanvraag doet de SP ook om te voorkomen dat de gemeente Venlo wederom een historische vergissing maakt door een sociaal-historisch bouwwerk als het Bondsgebouw te laten slopen, zoals de gemeente eerder deed met markante en belangrijke, waardevolle gebouwen van toparchitecten zoals Berlage en Cuypers.

Bondsgebouw bezorgdienstHet verbaast niet dat de rijke historie ook voor de huidige vakbeweging een grote rol meespeelt in het pleidooi voor behoud van het complex. De sloop van het Bondsgebouw is zelfs ter sprake gekomen op de FNV Bondsraad waarbij unaniem is gepleit vóór behoud van het gebouw, en heeft dit al op 7 februari 2006 middels een brief laten weten aan de gemeente Venlo.

Het pleidooi voor het behouden van het Bondsgebouw wordt verder ondersteund door de Vakbondshistorische Vereniging, Sociaal Historisch Centrum voor Limburg, Dr. A. Derckx Stichting, Huurderbelangenvereniging Venlo-Blerick, FNV Bondgenoten en FNV Woonafdeling Venlo, en stadshistorica drs. Verberkt van het Gemeentearchief Venlo.


Bekijk hier de open brief aan het College van B&W.


De rijke geschiedenis van het Bondsgebouw: artikel uit De Buun 2005 "Het paleis van den werkman"
Bericht vrijdag 2 februari: SP stelt vragen over mogelijke sloop Bondsgebouw en Nedinsco

U bent hier