h

Kritische ingezonden brief niet geplaatst!

28 augustus 2007

Kritische ingezonden brief niet geplaatst!

Vorige zaterdag stond in het Dagblad de Limburger een artikel over de 'Polencamping' in Arcen, dat de bezwaren van de SP tegen de erbarmelijke woonomstandigheden afdeed als nonsens en wegwuifde als zijnde "niet aan de orde". De journaliste in kwestie deed onderzoek en pleegde hoor en wederhoor, bij de SP en bij de camping. Echter liet ze zich op de camping schijnbaar behoorlijk inpalmen waardoor het totaal ongenuanceerde krantenartikel tot stand moet zijn gekomen. Hierop konden wij niet anders dan in de pen klimmen!

De ingezonden brief van de SP naar de krant werd afgelopen dagen niet geplaatst, terwijl bij eerdere navraag op de stadsredactie werd medegedeeld dat onze reactie wel geplaatst zou worden. Omdat de SP niet zomaar iets aan de kaak stelt maar dit pas doet na grondig eigen onderzoek en gesteund door vele inwoners van Arcen, kwamen we in het verweer tegen de omstandigheden waarin de Poolse gastarbeiders moeten leven wanneer ze niet over de grens werken.

René KauffmanWoordvoerder René Kauffman: "Het artikel met foto in het Dagblad de Limburger van 18 augustus, geeft het tegenovergestelde en verdraaide beeld van de werkelijkheid. Er lijkt geen sprake te zijn van objectieve journalistiek."
Omdat nu niemand de gelegenheid heeft gekregen om van de SP te lezen wat onze reactie is op dit onrealistische verhaal, plaatsen we hier onze ingezonden brief naar de krant:


t.a.v. Lezersredactie DdL

Venlo, 23 augustus 2007

Geachte redactie,

18 augustus werd een artikel geplaatst over de omstreden huisvesting van Poolse gastarbeiders op camping De Maasvallei in Arcen. Deze stond in de context van bezwaren vanuit de bevolking en de SP tegen de doorgeslagen grootschaligheid en concentratie van de huisvesting.
Alle bezwaren worden met één hand weggewuifd. Sterker, de weggestopte enclave wordt neergezet als welhaast idyllisch woonoord. De foto erbij illustreert de ‘verbloeming’ van de situatie.
Ter informatie, er staan wel 85 wooncontainers op het terrein om 510 Poolse gastarbeiders te huisvesten. Zes bewoners per unit, met 2 slaapruimtes van 5 m2 met stapelbedden. Niks mis mee, wordt gesteld. Privacy, nachtrust en woonklimaat zijn kennelijk geen item meer in situaties als deze. Te doen voor één dag, maar voor maanden?

Wat opvalt is de zwakke argumentatie.
Dat Poolse arbeiders het wel prima vinden zo? Vraag jezelf hoe slecht de huisvesting voor deze mensen moet zijn voordat ze durven protesteren en het antwoord volgt vanzelf.
Dat, haast ter bewijsvoering, wordt gesteld dat minister Vogelaar de SP heeft geantwoord dat de camping bij VROM-controle een “ordentelijke indruk” maakte, het uitzendbureau en B&W Arcen beweren dat de “bezettingsgraad” nooit boven 80% komt en Branchevereniging Uitzendorganisaties stelt dat hun norm van 10m2 “per Pool” nooit wordt overschreden? Het gebrek aan besef dat partijen belanghebbende zijn, verstoort de objectiviteit van het artikel.

Tot slot, dat de perswoordvoerder van het COA de wooncontainers op de Maasvallei niet kent, behalve enkel de regel dat er “per kamer” maximaal 4 personen mogen worden gehuisvest?
Nietszeggend en gemakkelijk.

René Kauffman
Bestuurslid SP Venlo


SP Venlo boos over uitblijven inhoudelijke antwoorden ‘gastarbeidersgetto’ Arcen
SP hekelt lakse houding overheid inzake ‘polencamping’ Arcen

U bent hier