h

Mega-schoolcampus? Mega-jammer!

11 oktober 2006

Mega-schoolcampus? Mega-jammer!

Valuascollege nieuwbouwOp 10 oktober opende minister Van der Hoeven de mega-schoolcampus van het Valuascollege in Venlo. “Een heuglijk feit”, zo lees ik op de website van de school. Na meerdere fusies is er een megaschool ontstaan. Maar hoe heuglijk is het feit dat een school zo enorm wordt?

UFO-vorm, glazen panelen, Technodome; allerlei prachtige technische snufjes worden beschreven in een krant over de school. Een hypermodern prestigeproject dus.
De reden waarom het Valuascollege zo’n prestigeproject heeft neergezet, is dat met verschillende kleine locaties ‘het overzicht weg was’, zo lees ik.
Voor de manager geeft dit misschien ‘overzicht’. Maar de leerling, en dat is waar het toch om gaat in een school, heeft een beter overzicht, wanneer hij een kleine school bezoekt.

Ieder kind is gebaat bij kleinschaligheid. De school moet een veilige omgeving zijn. Leerlingen brengen veel tijd door op school en bovendien is de school een belangrijke punt in hun ontwikkeling. Ze leren er veel, ze ontwikkelen zich; het wordt haast een tweede thuis.
Maar hoe groter de school, hoe onpersoonlijker deze wordt. Hoe kan het een tweede thuis worden, als de leerling dagelijks onbekende gezichten ziet rondlopen in het kolossale atrium?
Vanuit mijn dagelijkse praktijk merk ik dat kleinschaligheid en een persoonlijke benadering onmisbaar is. Door geborgenheid en bevestiging maakt een docent het mogelijk voor een kind om het beste uit zichzelf te halen.

De SP heeft niet voor niets in haar verkiezingsprogramma als rode draad menselijk contact en kleinschaligheid gekozen. Niet alleen binnen scholen is een schaalverkleining nodig, maar ook binnen de dorpen en steden, gezondheidszorg en zelfs in arbeidsvoorzieningen. En dat kan, voor hetzelfde geld. We geven geen cent meer uit dan andere partijen, maar we verdelen het anders.
We geven het uit waar het nodig is. Niet aan de managers, want die krijgen geld genoeg. Sterker nog, aan managers is een verre van een gebrek in het onderwijs. De SP geeft het liever uit aan de leerling en de docent. Kleinere klassen, meer aandacht voor het welzijn van de leerling en waardering voor de docent. De enige manier om het onderwijs gezond te houden en het lerarentekort op te lossen.

KandidaatTweede-Kamerlid Nathalie de Rooij Het Valuascollege kiest er jammer genoeg voor om het op te maken aan een prestigeproject en voorbij te gaan aan hun doelgroep: de leerling.

Nathalie de Rooij,
VMBO-docent
Kandidaat-Tweede Kamerlid voor de SP

Kandidatenlijst SP
Dossier VMBO

U bent hier