h

Info-avond: 'Verlaagt preventie zorgkosten?' (incl. verslag)

5 november 2023

Info-avond: 'Verlaagt preventie zorgkosten?' (incl. verslag)

Wat wordt verstaan onder “preventie”? Welke preventieve activiteiten zijn mogelijk? Levert preventie in de zorg kostenbesparing op en kan daarmee de zorgpremie verlaagd worden? Wat wordt er landelijk gedaan aan preventie? En wat doet de gemeente? Vragen te over. Daarom organiseert de SP op vrijdag 17 november een informatieavond over preventie in de gezondheidszorg.

 

Op bovenstaande vragen, en vragen vanuit het publiek, wordt tijdens de informatieavond ingegaan door enkele gastsprekers. We zijn vereerd met de komst van universitair docent Kathelijne Bessems van de Universiteit Maastricht, Jimmy Dijk (lid Tweede Kamer voor de SP) en Henk Verstappen (beleidsmedewerker positieve gezondheid en programmaleider IN! gemeente Horst aan de Maas). De avond start om 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur).
 

Update: Een verslag van deze bijzonder interessante avond is hier te lezen (PDF). Bekijk hier ook het nieuwsbericht over deze informatieavond.
 

 

 

De lokale SP-werkgroep Gezondheid houdt zich al een aantal jaren bezig met preventie in de zorg. Zo heeft de werkgroep een rapport opgesteld over de mondzorg naar aanleiding van gesprekken met tandartsen en andere deskundigen op het gebied van mondzorg. Het rapport is aangeboden aan de gemeente Horst aan de Maas.

Ook is onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om oogaandoeningen (denk aan bijziendheid bij kinderen) zoveel mogelijk te voorkomen.

Verder richt de werkgroep zich op de afschaffing van het eigen risico voor zorgverzekeringen en de oprichting van een Nationaal ZorgFonds in plaats van de dure bureaucratische commerciële zorgverzekeringen.

 

 

Tijdens de informatieavond zal Kathelijne Bessems, universitair docent aan Maastricht University, in haar inleiding ingaan op sociaal-economische gezondheidsverschillen; de effecten van leefstijlinterventies (zoals voorlichting over voeding) en de rol van preventie gericht op individuen en op het collectief.

Jimmy Dijk, lid Tweede Kamer voor de SP, gaat in op de rol van de landelijke overheid en zorgverzekeringen op het gebied van preventie; of preventie daadwerkelijk leidt tot verlaging van de zorgkosten en wat daar nog meer voor nodig is.

Henk Verstappen, beleidsmedewerker van de gemeente Horst aan de Maas, zal ingaan op het preventiebeleid van de gemeente.

Na een korte pauze kan het publiek vragen stellen aan de gastsprekers.

 

In het kort:

  • Wat: Informatieavond over preventie
  • Wanneer: Vrijdag 17 november om 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)
  • Waar: MFC De Zwingel (Beemdweg 4, Melderslo)
  • Wie: Werkgroep Gezondheid Horst aan de Maas
  • Gasten: Kathelijne Bessems (Maastricht University), Jimmy Dijk (lid Tweede Kemer voor de SP) en Henk Verstappen (Gemeente Horst aan de Maas). 

 

Iedereen is welkom, de toegang is gratis. Graag tot ziens.

 

Update: Een verslag van deze bijzonder interessante avond is hier te lezen (PDF). Bekijk hier ook het nieuwsbericht over deze informatieavond.
 
 

U bent hier