h

Ga stemmen, ook al doet de SP zelf niet mee

9 maart 2022

Ga stemmen, ook al doet de SP zelf niet mee

Op 14-15-16 maart zijn de lokale verkiezingen voor de gemeenteraad. De SP doet daar ditmaal niet aan mee. We krijgen vaak de vraag: “Waarop moet ik dán stemmen?!” Een goede vraag maar die gaat de SP niet voor je invullen. Wel dat iedereen er goed aan doet om toch te gaan stemmen. Maak gebruik van je democratische recht en bepaal mee welke koers Venlo moet opgaan. Stem met je hart en met je hoofd. Waarop mag je zelf bepalen maar we kunnen je wel op weg helpen.

 

Waarom de SP niet meedoet
Eind november 2021 besloten de leden in een SP-vergadering dat we in maart 2022 niet deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Uit de stemming bleek een meerderheid van mening dat op dit moment onze basis onvoldoende op orde is om de SP-kwaliteit van de laatste jaren te garanderen. Dus gaan we de komende tijd onze afdeling versterken zodat we in 2026 weer met de verkiezingen in Venlo kunnen meedoen.

 

 

Hoe nu verder?
De SP verdwijnt na maart uit de gemeenteraad maar zeker niet van het politieke toneel. We blijven zoals altijd gewoon actief op straat en in de buurt. En blijven ook net zo de politieke mores in de gemeente Venlo volgen en zullen daarop reageren als dat nodig is.

 

Hoe dan?
We hebben iets goeds neergezet en hopen dat andere partijen dat overnemen. Gezien de samenwerking in de afgelopen jaren (we zaten immers in een coalitie) hebben we er vertrouwen in dat het SP-geluid niet helemaal verloren gaat. We zullen de diverse partijen daarop kritisch volgen en beoordelen.

 

 

Wat te stemmen?
Bekijk de speerpunten van andere partijen en waar programma’s aansluiten bij de waarden van de SP: gelijkwaardigheid, solidariteit, menselijke waardigheid, links-progressief. Ga stemmen, bepaal je keuze stem met je hoofd en met je hart.

En als je er echt niet uitkomt, en de SP gewoonweg mist, kun je ook blanco stemmen. Met een blanco stem gaat je stem niet verloren en geef je toch een signaal af aan de politieke partijen.

En in 2026, maken we het makkelijker, dan kan iedereen weer ‘gewoon’ op de SP stemmen.

 

 

Terugblikkend
Zowel buiten de raad als in het stadhuis kregen we sociale politieke besluiten voor elkaar, stelden we misstanden aan de kaak, uitten we soms stevige kritiek maar wel met altijd haalbare alternatieven als oplossing voor de problemen waar Venlo mee kampte.

Zo ook hebben we de progressieve partijen bij de les weten te houden, scherp gekregen en soms terug naar links getrokken. Rechtse partijen lieten we merken dat hun ideeën Venlo geen goed zouden doen, ze hadden zelden werkelijke argumenten tegen onze opvattingen.

Foto: SP-Venlo

In de afgelopen vier jaar regeerde de SP mee. We zaten in een coalitie met EENLokaal, PvdA, GroenLinks en 50Plus.

We leverden in die coalitie en in het college met onze wethouder een stevige bijdrage en hielpen Venlo er (financieel en sociaal) weer bovenop.
Alle goede dingen willen we graag doorgezet zien worden. Want niet alle plannen zijn uitgevoerd (daarvoor bleken vier jaar regeren – en corona-ellende – te kort) maar ze staan op de planning.

Zonde wanneer dat teniet wordt gedaan door een politiek-rechtse meerderheid. Maar ook reden te meer om in 2026 steviger terug te komen.

 

Bekijk ook:

 

U bent hier