h

Vrijstelling van giften voor mensen in de bijstand

1 april 2021

Vrijstelling van giften voor mensen in de bijstand

Mensen in de bijstand mogen binnenkort in Venlo per jaar ruim duizend euro aan giften ontvangen zonder dat ze gekort worden op hun uitkering. Dat heeft de gemeenteraad unaniem besloten na een motie van de SP.

 

Zoals u wellicht weet was er ophef over een vrouw die van haar moeder boodschappen had gekregen en daardoor 7.000 euro aan de gemeente moest terugbetalen.

Fractievoorzitter Angelique Weingarten: "We dienden de motie in om te voorkomen dat zoiets ook in Venlo kan voorkomen, maar vooral om mensen niet in problemen te brengen die het sowieso al financieel moeilijk hebben en dan gekort worden of een boete krijgen terwijl de gift hen juist kan helpen.

De Gemeente Venlo denkt er gelukkig net zo over en neemt ons voorstel over in het beleid."

 

Onze motie werd afgelopen woensdagavond mee ingediend door EENLokaal en PvdA, en in stemming door de gemeenteraad unaniem aangenomen.

Dat ging niet zonder slag of stoot want VVD, CDA en PVV morden wat en hadden kritische vragen. Zoals of dit wel nodig is; of het wel speelt in Venlo; waarom er maatwerk nodig zou moeten zijn; of dit niet fraude zou aanwakkeren; hoe het dan in beleid verwerkt zou moeten worden zonder tegenstellingen; om dit op een later moment "fatsoenlijk te bespreken en te onderbouwen".

 

Onze wethouder Alexander Vervoort (Sociale Zaken, SP) antwoordde daarop dat ons voorstel prima past in nieuwe beleidsregels die nu uitgewerkt worden. Dat fraude (gelukkig) nauwelijks voorkomt, ook vanwege scherpe controles. Ook zei hij dat het voorstel de gemeente in principe geen geld hoeft te kosten want het gaat immers om het geven van een vrijstelling, niet om een betaling.

Na nog wat gemor vanuit VVD en PVV reageerde de wethouder dat hij graag de vrijheid krijgt om op individueel niveau maatwerk te kunnen toepassen, en zich daarom liever niet wil vastpinnen op vaste bedragen.

 

In onze motie stond namelijk dat bijstandsgerechtigden, alleenstaanden en echtparen zonder kinderen, zo spoedig mogelijk een vrijstelling van giften te geven tot 1.200 euro per jaar. En voor ouders en echtparen met kinderen dit bedrag tot 1.800 euro per jaar vrij te laten.

In de wens voor maatwerk kunnen we ons vinden want daarmee is niet alleen ons doel bereikt maar kan de gift ook hoger uitvallen.

 

Bekijk ook:

U bent hier