h

Venlo krijgt ook een Kinderburgemeester

31 maart 2021

Venlo krijgt ook een Kinderburgemeester

De gemeenteraad heeft vanavond een motie aangenomen om vanaf komend schooljaar een kinderburgemeester te benoemen. De taken, bevoegdheden, aanwijzing en begeleiding worden binnenkort uitgewerkt. Een belangrijke rol hiervoor ligt bij de basisscholen.

 

De gemeente Venlo krijgt binnenkort een kinderburgemeester. Leerlingen van basisscholen kunnen die functie voor één jaar vervullen. De VVD (raadslid Inge Simons) kwam hiervoor met een motie, die werd ingediend samen met SP, GroenLinks en 50Plus.

De gemeenteraad neemt besluiten over onderwerpen die ook kinderen aangaan en op hen invloed hebben, maar heeft hierover geen overleg mét kinderen. We moeten niet alleen over kinderen praten maar ook met hen.

 

Als ambassadeur voor de kinderen kan een kinderburgemeester een brug vormen tussen de Venlose kinderen en de lokale politiek. Deze kinderburgemeester voert naast een symbolische rol ook een eigen agenda, namens en samen met de kinderen uit de gemeente.

 

 

Voor de jeugd in de leeftijd van 12 tot 28 jaar kent Venlo sinds kort weer een jongerenraad. Voor de inspraak van de jongere jeugd was er nog niks geregeld.

Door het aannemen van de motie wordt nu een voorstel uitgewerkt dat elk jaar één basisschool uit onze gemeente een kinderburgemeester mag voordragen voor een jaar. Elk kind krijgt zo de kans om kinderburgemeester te worden.

 

 

Dit sluit goed aan bij de aandacht die op steeds meer scholen wordt gegeven aan lokale en maatschappelijke thema's. De gemeente Venlo ondersteunt scholen bij het onder de aandacht brengen van de lokale politiek. In een inclusieve samenleving mag de jeugd zeker niet ontbreken en dient meer betrokken te worden bij onderwerpen die hen betreft.

 

De (grote mensen) burgemeester van Venlo, Antoin Scholten, reageerde alvast enthousiast. 'Dit dwingt mij ook vaker basisscholen te bezoeken. Ik vind dit ook voor mezelf een uitdaging om jonge mensen warm te maken voor de politiek en scholieren kennis te laten maken met alles wat er precies gebeurt in het stadhuis', aldus Scholten. 

 

U bent hier