h

Verklaring SP-Venlo op geweld in onze gemeente

24 januari 2021

Verklaring SP-Venlo op geweld in onze gemeente

Foto: Koen Suyk / ANP
Vandaag was al een treurige dag voor Nederland met fikse rellen in Amsterdam en Eindhoven. Maar blijkbaar waren er meer steden slachtoffer. Zo was het vanavond ook onrustig in Venlo en Blerick. In diverse plaatsen waren figuren van mening dat zij moesten rellen. De SP neemt hier stevig afstand van en veroordeeld het geweld. We roepen op tot kalmte en bezinning, maar net zo een stevige aanpak van dit straattuig dat angst zaaide en vernielingen pleegde.

 

Mensen werden via sociale media opgeroepen en opgehitst om te komen demonstreren. Dit alles onder het motto dat “de vrijheden worden afgepakt”. Demonstreren is ene belangrijk grondrecht maar mag niet worden aangegrepen voor geweld en ongeregeldheden. En dat was wat er vandaag op meer plekken gebeurde.

 

Ook in Venlo en Blerick waren er relschoppers die zaken vernielden, anderen bekogelden met stenen en vuurwerk, brand stichtten en ruiten ingooiden. Van de zotte!

Wat je mening ook is over de maatregelen die door de overheid zijn afgekondigd, je moet je realiseren dat we in een democratische rechtstaat leven. Als je het niet eens bent met het optreden van de overheid dan zijn er systemen om dat aan te pakken en recht te zetten. Eigen rechter spelen hoort daar niet bij.

En onder het motto van ‘demonstratie’ rellen veroorzaken en winkels vernielen of plunderen van de middenstander die het al zo moeilijk heeft, heeft al helemaal niets met opkomen voor rechten te maken.

 

 

Politieke partijen moeten ook reflecteren op hun eigen acteren, als delen van de bevolking zo enorm uit de bocht schieten. Het bepleiten dat vooral voor jezelf opkomen uiteindelijk het beste is voor de samenleving, is voeding voor egoïsme.

Stellen dat onze democratische rechtstaat oneerlijk of zelfs corrupt is, geeft voeding tot wantrouwen en haat jegens het gezag. Stellen dat de media alleen maar “fake news” verspreiden is een directe aanslag op de journalistiek die het nieuws verslaat en de politiek dient te controleren.

 

Dergelijke uitingen geven voeding aan onvrede en voeden het gevoel van slachtoffer-zijn. Een gevoel dat zich zal ontwikkelen tot verdergaande polarisatie, een diep wantrouwen of zelfs haat tegen de maatschappij in het algemeen en de democratische rechtstaat in het bijzonder.

Echter, zelfs dat vaststellend kan dit geen excuus zijn voor datgene wat zich vandaag heeft voorgedaan. Ook in onze gemeente.

 

 

Diegenen die bij deze rellen betrokken waren moeten worden aangepakt en vervolgd. Hoezeer anderen wellicht de woede ook hebben gevoed, je bent verantwoordelijk voor het eigen handelen.

Dat er door zoveel personen zoveel geweld en agressie is tentoongespreid in onze stad is teleurstellend en verontrustend. Het in samenhang en voorbereid optreden op deze wijze kan niet anders worden omschreven dan straatterreur. Dat moet worden aangepakt.

 

De SP-fractie steunt dan ook volledig het optreden van de burgemeester, politie en Openbaar Ministerie. De door deze laffe acties getroffen burgers en ondernemers in Venlo wensen wij sterkte toe. Daar waar getroffenen de gemeente nodig hebben staat ook de SP voor hen klaar.

 

U bent hier