h

Zorgen over toekomst acute zorg in onze regio

8 oktober 2020

Zorgen over toekomst acute zorg in onze regio

Afgelopen periode werkte de Nederlandse overheid aan een zogenoemde ‘houtskoolschets’ voor de acute zorg. Dit lijkt te gaan over het terugdringen van de zorgkosten maar blijkt ook een ontwerp voor het sluiten en centraliseren van de spoedeisende eerste hulpen en geboortecentra. Verstopt in een conceptplan dat desastreuze gevolgen kan hebben voor onze zorg. Dat vraagt om opheldering!

 

De ‘houtskoolschets’ is nu in de basis naar buiten gekomen en wat er in staat is ronduit schokkend. Het doel lijkt in eerste instantie het terugdringen van de oplopende kosten in de zorg. Op zich een lovend streven. Maar de schets kijkt slechts naar het aspect acute zorg. De zorg voor mensen na een ongeval, hartaanval of bij een geboorte.
En dan blijkt uit de schets dat een groot deel van de spoedeisende eerste hulpen en geboortecentra zou moeten sluiten en geconcentreerd moet worden in de regio.
Een platte bezuiniging onder het mom dat dan de artsen ook meer gespecialiseerd zijn omdat ze meer spoedzorg voorbij zien komen. Wat men er echter niet bij vermeld is dat er dus een langere aanrijdtijd is naar de betreffende spoedpost.

 

Reden voor SP-raadslid Ton Heerschop om vragen te stellen aan het gemeentebestuur: “In de eerste plaats wil ik weten of B&W weet heeft van deze schets, en die ondersteund. Want in onze regio staan door deze schets zeker de zorg in Weert en mogelijk in Roermond ter discussie.”

“Als een dergelijke spoedlocatie verdwijnt volgt al snel een beperking van de operatiekamercapaciteit en vervolgens ook ic-bedden die gesloten worden. Wat rest is het verdwijnen van een ziekenhuislocatie of het overblijven van een grote polikliniek. Dat raakt ook Venlo.”

 

“Als er immers een grote vraag aan intensive care-bedden is (zoals in maart door de coronapandemie) dan is het alle zeilen bijzetten en moet je geen extra druk op de ziekenhuislocatie in Venlo willen. Het lijkt wel of men deze schets erdoor wil drukken zonder te kijken naar de problemen die we sinds corona hadden.”

 

 

Een ander knelpunt is de geboortezorg. Als die wordt weggehaald in bijvoorbeeld Weert dan moeten vrouwen straks naar Roermond, Eindhoven of Venlo uitwijken.

“Hoe lang is die extra reistijd en hoeveel bevallingen vinden straks ‘langs de snelweg’ plaats? Niemand wil een snelwegbaby dat meemaken.”, aldus Heerschop.

 

“De houtskoolschets blinkt weer eens uit in Randstad-denken”, aldus Heerschop, die zelf jarenlang in de zorg werkte. “Daar kun je snel in het eerstvolgende ziekenhuis zijn. In onze regio ben je al snel vele kilometers aan het rijden.”

“Daarnaast hadden we begin dit jaar een flink tekort aan ic-bedden. Misschien is het ziekenhuis Venlo niet direct betrokken nu. Maar er bestaat ook zoiets als solidariteit met onze buren. Daarnaast zou je nu niet moeten besparen op ic-bedden, maar juist investeren in een uitbreiding. Dat we er te weinig hebben is wat de SP betreft het afgelopen jaar wel bewezen.”

 
B&W dient onze vragen binnen 30 dagen te beantwoorden.
 
Bekijk ook:
 

U bent hier