h

Klimaatrechtvaardigheid betekent ook een lagere energierekening

12 september 2018

Klimaatrechtvaardigheid betekent ook een lagere energierekening

In spotjes op radio en tv werden we jarenlang gemaand vaker het licht uit te doen, korter te douchen en een dikke trui aan te trekken, zodat de thermostaat een graadje lager kon. Want een beter milieu begint bij jezelf. Sommigen stelden zelfs voor om voortaan te plassen tijdens het douchen. In werkelijkheid is dit niet eens een druppel op de gloeiende plaat. 

 
Deze opinie door SP-statenlid Yolanda Claessens werd dinsdag 11 september 2018 gepubliceerd in het dagblad De Limburger.

 

De echte vervuilers zijn namelijk niet de langdouchers of de normaalplassers. Wereldwijd veroorzaken de honderd grootste bedrijven bijna 71 procent van de totale broeikasgasuitstoot. Ook in ons land veroorzaakt de industrie bijna 80 procent van de totale CO2-uitstoot. Toch krijgt Shell, een van de grootste vervuilers wereldwijd, geen rekening hiervoor, maar wel subsidies en geheime belastingdeals.

 

Shell & Co

Wie de klimaatdoelen wil bereiken, zal steun moeten vinden. Voordelen en nadelen, kosten en baten zullen rechtvaardig verdeeld moeten worden. Zolang de rekening bij huishoudens wordt gelegd en de voordelen bij Shell & Co, zal die steun voor klimaatkeuzes niet groeien. Datzelfde geldt voor draagvlak en vertrouwen. Wie zonder enige invloed een heel park aan windmolens in de achtertuin krijgt, zal evenmin een voorstander van gezonde klimaatkeuzes worden. Het is koren op de molen van rechtse ontkenners van klimaatverandering.

Klimaatrechtvaardigheid is geen utopie. Het is geen onhaalbaar ideaal. Het is een politieke keuze. Uit onderzoek blijkt dat we met zonnepanelen op alle geschikte daken zouden kunnen voorzien in 50 procent van de huidige totale Nederlandse elektriciteitsbehoefte. Voor consumenten staat dit gelijk aan 98 procent van de totale elektriciteitsbehoefte van woonhuizen. Maar wat doet het kabinet? Zonnepanelen worden duurder.

 

Eco-elite

De SP hoort niet bij de klimaatontkenners, noch bij de eco-elite van de geitenwollen sokken. Klimaatrechtvaardigheid betekent ook een lagere energierekening. Honderdduizenden (huur)woningen in ons land zijn slecht geïsoleerd met als gevolg gezondheidsrisico’s en een hogere energierekening door tocht en schimmel. Wie mensen enthousiast wil maken voor zonnepanelen en windmolens , zal deze woningen echt duurzaam moeten renoveren, waardoor de energierekening niet omhoog gaat.

 

Windenergie

In Limburg wordt stevig gediscussieerd over windenergie. Een geweldig alternatief voor de vuile fossiele energie. Met name het windmolenpark op Greenport Venlo is geregeld in het nieuws.

Foto: Etriplus
Niet omdat mensen tegen windenergie zijn. Ook niet omdat mensen tegen de plaatsing van elke windmolen zijn. Tegen de omvang van dit park bestaat veel weerstand in Heierhoeve en Boekend. Is het nou werkelijk zo’n ramp om serieus te luisteren naar waarom omwonenden negen reusachtige windmolens wel wat veel van het goede vinden? Is het teveel gevraagd om hun zorgen over gezondheid, slagschaduw en geluidsoverlast serieus te nemen? Hoe dienen we de provinciale ambitie om belangrijke vraagstukken ‘samen met de Limburgers’ aan te pakken dan voortaan te lezen?

 

Karikatuur

Het zijn niet alleen gevestigde politici die gemakzuchtig omgaan met de noodzaak van klimaatrechtvaardigheid. Columnisten en redacteuren in deze krant schreven liever over politieke processen en maakten zelfs een karikatuur van de enige bestuurder die zijn oren wel te luister legt bij mensen die naar klimaatrechtvaardigheid snakken. Als u uitgelachen bent om uw eigen grappen, kunt u alvast nadenken over een nieuwe reeks ‘Onbehagen’: goh, hoe was het toch in vredesnaam mogelijk dat we de klimaatonvrede niet zagen aankomen…

En dat terwijl de oplossing zo redelijk is: laat de multinationals meebetalen en de mensen meepraten.

 

Yolanda Claessens is fractievoorzitter van de SP in Provinciale Staten van Limburg.

 

U bent hier