h

Waarom mengt gemeente zich in kiesgeheim?

24 mei 2017

Waarom mengt gemeente zich in kiesgeheim?

Foto: Zundert
De gemeente Venlo stuurt geregeld een enquête naar haar 1100 panelleden, vaak met vragen hoe men denkt over de dienstverlening of hoe het gaat in een wijk. Richting de gemeenteraadsverkiezingen in maart wil de gemeente nu ineens het stemgedrag peilen en vraagt zelfs specifiek naar de PVV als mogelijke nieuwkomer in Venlo. Dit is raar. De raadsfracties van VVD, CDA, SP en D66 hebben daar vandaag samen vragen over gesteld. Want waarom doet de gemeente dit, wie gaf hiervoor opdracht, wat is het doel?

 

SP-fractievoorzitter Ton Heerschop: “Via nota bene Omroep Venlo hebben we moeten vernemen dat de gemeente via haar Gemeentepanel het stemgedrag van de inwoners te weten wil komen. Dat is op zich al raar maar nog vreemder is dat met dit onderzoek de gemeente specifiek wil weten wie PVV stemt.”

 

Heerschop: “Wij begrijpen het doel van deze enquête niet. Waarom mengt de gemeente Venlo zich in het lokale democratische proces (lees: vrije kiesrecht) en doet ze hiermee feitelijk inbreuk op het stemgeheim?

“Waarom is de peiling zo nadrukkelijk gefocust op de komst van de PVV? Waarom wil de gemeente weten wie op welke partij stemt? Wie heeft hiervoor opdracht gegeven en wat is het doel van dit onderzoek, wat gaat men met de resultaten doen?”

 

Op die vragen willen CDA, VVD, D66 en SP opheldering krijgen. Samen overlegden ze afgelopen dagen over deze kwestie en stuurden ze vandaag de vragen naar het gemeentebestuur.

 

Ton Heerschop: “Ongekend vreemd dit verhaal. Waarom zou je als gemeente je willen mengen in het stemgedrag van je inwoners? Waanzin gewoon. Wederom een bewijs dat de gemeente volkomen de weg kwijt is.”

“We hebben alle vertrouwen in onze burgers en zullen de keuze van de burger ten alle tijden respecteren en hopen dat de gemeente dat ook blijft doen. Een enquête met vragen naar stemgedrag werkt daar niet aan bij.”

 


Update 1 juni: Vandaag al (binnen een week!) kreeg de gemeenteraad antwoord op de gestelde vragen.
B&W verwijst naar onderzoekstechnische redenen waarom ze de PVV noemt in het onderzoek. En dat dit onderzoek is uitgevoerd op initiatief van een ambtelijke afdeling. Moeten we hieruit concluderen dat B&W er niets van wist?
Het gemeentebestuur ontkent in haar reactie verder dat specifiek het stemgedrag op de PVV onderzocht wordt. Toch staat een vraag daarover wel zo specifiek opgeschreven. Het wordt er zo niet duidelijker op. De SP is van plan aanvullende raadsvragen te gaan stellen want met deze antwoorden laten we ons niet afschepen.

 

Bekijk ook:

U bent hier