h

Vragen over mogelijke misstanden WAA en ’t Pakhoes

6 februari 2017

Vragen over mogelijke misstanden WAA en ’t Pakhoes

Foto: https://vimeo.com/bizbookchannel / Werkhuizen MIN vzw Deurne, https://vimeo.com/123611209
Aanhoudende klachten en zaken die maar voortduren bij de WAA en ’t Pakhoès. De SP vraagt al een jaar om oplossingen maar kennelijk heeft dit niet geleid tot verbeteringen. We zijn er klaar mee en verlangen nu daadkracht.

 

De gemeenteraad ontving een brief van vakbonden FNV en CNV en de reactie daarop van de directie van de WAA. De brief handelt over mogelijke misstanden, een bedrijfsonderzoek wat in de beleving van werknemers niet goed is gevallen, en aanhoudende klachten inzake de kringloopactiviteiten. Deze brief is voor de SP het zoveelste noodsignaal dat er iets niet goed zit op de werkvloer bij de WAA.

 

In de brief maken de vakbonden aanhangig dat er juridisch onjuiste stappen zouden zijn genomen door de WAA bij de overdracht van de kringloopactiviteiten. Daarnaast stelt de brief dat ook de gemeente mensen in een afhankelijke positie onder druk zet.

 

Raadslid Alexander Vervoort: “De SP heeft al vaker in een formeel en informeel gesprek met de (toenmalige en huidige) wethouder(s) de klachten over stress, onrust en onzekerheid bij het personeel aangekaart. Net als de ongelijke beloning voor de ophaaldienst (vrachtwagenchauffeurs en sjouwers) die ondanks hun veel zwaardere werkzaamheden nog steeds in een verkeerde en te lage salarisschaal worden ingedeeld en dus geld mislopen. Steeds werd er door de gemeente beterschap beloofd en dat de wethouder (Lamers, sociale zaken en werk, CDA) dit binnen de WAA bespreekbaar zou maken. Tot onze verbazing heeft dit kennelijk nog steeds niet geleid tot de nodige verbeteringen.”

 

Vervoort: “De brief van de vakbonden, en de reactie daarop van de WAA-directie, is toch wel de druppel. Ik ben er wel klaar mee, deze kwetsbare werknemers werken hard en hebben hart voor de zaak maar worden al te lang aan het lijntje gehouden. Ik wil daadkracht en actie zien. Van de WAA maar zeker van de gemeente; sta op voor je werknemers bij de sociale werkplaats en bij de kringloopwinkel, geef hen de zekerheid, juiste loon en neem de onrust weg.”

 

De brieven en de eigen ervaringen zijn voor de SP aanleiding om er nu (alsnog) raadsvragen over te gaan stellen. Het College van B&W heeft dertig dagen de tijd om onze vragen te beantwoorden.

 

 Bekijk ook:

U bent hier