h

Oekraïneverdrag schadelijk voor Venlo

4 april 2016

Oekraïneverdrag schadelijk voor Venlo

Op 6 april gaan we naar de stembus voor het referendum over het associatieakkoord tussen de EU en Oekraïne. Dit verdrag kent ook grote gevolgen voor Limburg maar beseffen we dat wel?

 

Onderstaand opinieartikel - geschreven door Irma Koopman (Landgraaf) en Alexander Vervoort (Venlo) - wilde de krant niet plaatsen. Hierbij integraal alsnog.

 

Het is feitelijk onjuist dat dit verdrag enkel over handel zou gaan of zelfs vrede, meer democratie, beter bestuur, en mensenrechten naar Oekraïne brengt. Het tegendeel is waar. In het verdrag staat letterlijk: “Politieke en militaire samenwerking, convergentie [naar elkaar brengen sic] van veiligheids- en buitenlands beleid, justitiële-, economische- en financiële samenwerking, integratie in de interne EU-markt”.

Er speelt dus veel meer. Belangrijk genoeg om de kiezer om advies te vragen. Zeker met het oog op de nadelige effecten voor Limburg, bijvoorbeeld onze agrarische en logistieke sector.

 

 

De Oekraïense economie (9% krimp, 46% inflatie) is volledig op Rusland gericht. Toch ruiken westerse multinationals een afzetmarkt van 45 miljoen mensen. Maar Oekraïne ligt op z’n gat, het is wensdenken dat het land binnen afzienbare termijn kan voldoen aan de eisen uit het associatieakkoord.

Van de politieambtenaar tot de president is corruptie normaal, en onderdeel van het zakendoen. Dat, en grote werkloosheid en armoede maakt de bevolking radeloos. Dan is alles beter dan de huidige situatie.

Maar het is twijfelachtig of al die beloofde miljarden euro’s EU-steun goed terecht komen. Zoals toegezegde subsidie aan bijvoorbeeld de verouderde en verwaarloosde industrie en mijnbouw in het door rebellen gecontroleerde Oost-Oekraïne!

 

 

Oekraïne is sterk verdeeld. Demonstranten op het Maidanplein in Kiev wilden in 2014 vooral de corrupte regering weg en voelden zich gesteund door de EU. Toen er doden vielen bleef EU-steun echter uit.

Inmiddels is de pro-Russische corrupte regering vervangen door een pro-Europese corrupte regering. Er woedt een bloedig gewapend conflict mede omdat het land is verscheurd door de richtingenstrijd: Rusland of EU.

Met het verdrag verbindt de EU/NAVO zich politiek en militair aan het Oekraïens conflict. Ondenkbaar dat daarmee de stabiliteit terugkeert in de regio.

 

 

Met het associatieakkoord krijgt Limburg er op termijn concurrentie bij van bijvoorbeeld Oekraïense vrachtwagenchauffeurs (het minimumloon in Oekraïne ligt stukken lager) die hier zullen mogen rijden via bedrijfsconstructies zoals belastingontwijkende brievenbusfirma’s.

De Limburgse pluimveesector zal oneerlijke concurrentie krijgen van het grootste pluimveebedrijf uit Oekraïne, MHP, dat jaarlijks 332 miljoen plofkippen slacht en meer dan 140 duizend ton kippenvlees en legbatterijeieren per jaar exporteert. MHP krijgt al enkele jaren tientallen miljoenen euro’s EU-subsidie maar ondanks dat blijft verbetering van bijvoorbeeld dierenwelzijn uit.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland waarschuwt bedrijven op haar website: “Vooral als u in de agrarische sector of in de bouw onderneemt [in Oekraïne], is de kans aanmerkelijk dat een productiebedrijf gebruik maakt van kinderarbeid.” Wat haal je in huis om dan toch zaken te doen en te gaan investeren?

 

 

Feit is, de Oekraïense regering steunt openlijk neonazi-vechtjassen, maakt zich schuldig aan oorlogsmisdaden en martelingen, laat criticasters verdwijnen, stelt een homofobe ombudsman aan, ontslaat hervormers en procureurs die de corruptie willen aanpakken, oligarchen zijn onaantastbaar. Wil je als Limburgs bedrijf hiermee geassocieerd worden?

Een associatieakkoord lost misstanden echt niet op. Sterker, om verbeteringen te bewerkstelligen heeft de EU al tientallen andere akkoorden gesloten, die Oekraïne stelselmatig negeert. Dat belooft dan weinig goeds.

 

 

Samenwerken kan op tal van manieren, en dat doen we al, maar Oekraïne is nu niet klaar voor een vergaand integratieverdrag. Laat Oekraïne eerst intern orde op zaken stellen, de oorlog en chaos beëindigen.

Anders snijden we onszelf en Oekraïne met dit akkoord in de vingers, Rusland is de lachende derde.

Dus voor de bevolking van Oekraïne, voor Nederland en voor Europa: stem op 6 april tegen dit wurgakkoord!

 
 
Alexander Vervoort, SP-raadslid Venlo
Irma Koopman, SP-raadslid Landgraaf en SP-regiovertegenwoordiger Zuid-Limburg
 
 
Lees ook:

U bent hier