h

Vragen SP zorgen voor onderzoek inspectie

20 augustus 2015

Vragen SP zorgen voor onderzoek inspectie

Op de Montessorischool in Venlo ontstond eerder dit jaar een hoop onrust, wat reden was voor de SP-Kamerfractie om het Ministerie te vragen actie te ondernemen. De antwoorden op onze vragen zijn teleurstellend maar wel doet de onderwijsinspectie nu onderzoek naar de gang van zaken.

 

Begin juni stelde het SP-Kamerlid Tjitske Siderius Kamervragen over het gedoe bij de Montessorischool in Venlo, waarbij het schoolbestuur de directrice wegzond, de medezeggenschapsraad (inmiddels opgestapt) het vertrouwen in het bestuur en de koepeldirectie opzegde, en ouders het niet eens zijn met het ontslag en in opstand kwamen maar geen gehoor vonden bij de directie en bestuur van de scholenkoepel Mozon.

Meerdere ouders hebben inmiddels hun kinderen van school gehaald en zijn via een andere scholenkoepel een nieuwe Montessorischool in Venlo gestart.
De wereld op z'n kop maar wat is er nu precies aan de hand, waar ging het mis en hoe kan het beter?

Vragen die de SP voorlegde aan staatsecretaris Decker (VVD) van Onderwijs.

 


Vandaag bereikte ons de beantwoording. De reactie van de staatsecretaris is, in onze ogen, teleurstellend omdat hij geen verantwoordelijkheid neemt, zijn antwoorden hebben een hoog “ik ga er niet over” gehalte waarbij je je kan afvragen of hij er wel over wíl gaan.

Immers kan het ministerie (zeker gesteund door de onderwijsinspectie) ingrijpen (wat de gemeente bijvoorbeeld niet kan) maar laat dat nu na, zich verschuilend achter in onze ogen afschuifgedrag. 


 

 

De gemeente Venlo bleef trouwens de afgelopen maanden stil in deze kwestie. Formeel hoeft ze er ook niets van te vinden aangezien de gemeente enkel over de gebouwen en het onderhoud daarvan gaat, niet inhoudelijk over het onderwijs zelf.

Onlangs roerde de gemeente Venlo zich toch, en stelde “mediation” voor, middels een “commissie van wijzen”. Wie dat zijn en hun mandaat is trouwens onduidelijk.

De gemeente stelt dat ze de nieuwe Montessorischool geen gebouw verstrekt en ze maar lokalen moet gaan gebruiken die nu leegstaan, in andere (school)gebouwen. Inmiddels heeft de nieuwe school een goed onderkomen gevonden.

 

 

De onderwijsinspectie deed intussen een kwaliteitsonderzoek naar de situatie op de Venlose Montessorischool en komt in september met haar bevindingen. We zijn benieuwd wat dat oplevert.

Intussen beraden wij ons als SP op (politieke) vervolgstappen.

 

Zie ook:

U bent hier