h

Actie en druk leiden tot verblijfstatus

31 augustus 2015

Actie en druk leiden tot verblijfstatus

Voor het asielgezin Ventura Tiago, dat lange tijd in Venlo op het AZC verbleef, dreigde deze week uitzetting naar Angola maar ze mogen toch in Nederland blijven. Alhoewel de vader wel moet vertrekken. Het asielbeleid toont opnieuw haar grillen.

 

SP-Raadslid Alexander Vervoort zet zich al jaren in, voor en achter de schermen, voor dit asielgezin: “Heel fijn dat er eindelijk duidelijkheid is voor de familie, het jarenlange getouwtrek zorgde voor veel onrust en onzekerheid.”
“Hopelijk kan het gezin nu in alle rust, ontspanning en zekerheid verder. Hopelijk kan vader alsnog blijven, desnoods via een gedoogde status.”
Márcia zal zich vanwege haar studie in Rotterdam vast weer voegen bij haar vertrouwde pleeggezin. Ze kan nu in ieder geval vrij haar familie bezoeken, zonder angst ieder moment opgepakt en vastgezet te worden.

Het zou mooi zijn wanneer Gláucio en zijn moeder Filomena (en vader!) weer bij vrienden, voetbalclub en school in Venlo kunnen aansluiten, in Venlo dus een woning krijgen.

Vervoort: “De SP heeft hiervoor al een balletje opgegooid bij de burgemeester, maar die zegt dat het een eigen keuze is waar ze zich gaan vestigen... Ik had gehoopt op een meer doortastend optreden en humaan gebaar.”

Van links naar rechts: vader Luciano, Márcia, Gláucio.

 

Vervoort: “Het kostte me veel moeite afgelopen jaren, en ook het steeds maar weer troosten en hoop geven aan vader Luciano viel zwaar, wetende in welk een moeilijke omstandigheden zij verkeren.”

“Ik heb nu gemengde gevoelens. Erg blij dat er toch een verstandig besluit is genomen, maar niet voor de vader. Ergerlijk want Nederland is het enige land dat zó moeilijk doet als het gaat om 1F. Hopelijk dat ook dat snel een oplossing krijgt. Ik blijf me er voor inzetten en velen met mij!”

“Zo zie je maar weer dat actievoeren, politieke en publieke druk kan leiden tot successen! Hoe dan ook, goed nieuws maar nog niet helemaal goed zo lang vader van de rest van het gezin gescheiden is...”

 

De SP-Venlo dankt iedereen die zich heeft ingezet om dit gezin in Nederland te houden; van voetbalclub SVB, tot de school en universiteit, Defence for Children, Britt Borg, Arno-Jan Boere, advocaten, diverse politici waaronder onze eigen Kamerlid Sharon Gesthuizen en raadslid Alexander Vervoort, die al jaren druk waren en druk hebben gezet in deze asielkwestie. Super!
In de laatste plaats dank aan de staatssecretaris die toch en alsnog een wijs besluit nam.


 

Achtergrondinformatie:
 
Het gezin Ventura Tiago ontvluchtte Angola, op dat moment in burgeroorlog, omdat vader Luciano niet meer wilde dienen in het regeringsleger. Ze kwamen in Nederland terecht en vroegen hier 15 jaar (!) geleden dus al asiel aan. Door juridisch gesteggel bleef er onduidelijkheid over de status en kansen van dit gezin.
 
Zoon Gláucio werd in het asielzoekerscentrum (AZC) geboren en groeide hier op, hij is net zo Nederlands als de klasgenootjes waarmee hij in Venlo op de HAVO zat of in Blerick bij SVB voetbalde (en waar zijn vader scheidsrechter was).
Jongste dochter Márcia haalde onlangs haar VWO-diploma en mocht beginnen aan een universitaire rechtenstudie in Rotterdam.
Eind 2010 verdween de oudste dochter Clara, het ergste wordt gevreesd. Haar vermissing maakt de situatie voor het gezin extra schrijnend.  
 
Diverse acties en petities om het gezin in Nederland te laten blijven vonden geen gehoor bij de beleidsmakers.
 
In juli ging het AZC in Venlo dicht en werd het gezin overgeplaatst naar Gilze-Rijen, uitzetting dreigde, terwijl er nog enkele juridische procedures lopen.
Afgelopen week werd het gezin van het bed gelicht en overgebracht naar een detentiecentrum in Zeist.
Uitzetting naar Angola zou spoedig volgen, zo werd medegedeeld.
 
Dat nieuws kwam als een shock, niet alleen voor het gezin maar ook in Venlo reageerde men vol ontzetting. Het werd landelijk nieuws en een golf van verbijstering en boze reacties volgde.
Want, in wiens belang is de uitzetting? In die van bange zogenaamde stoere politici of die van ambtenaren die strikt de regels hanteren zonder naar de mens achter het dossier te kijken?
 
Waarom ingeburgerde succesvolle kinderen uitzetten naar een land dat ze alleen kennen van de verhalen van hun ouders? Een land waar hun vader niet de medische hulp kan krijgen die hij nodig heeft en waar hij de cel in moet voor zijn desertie.
Is dat humaan, een gezin naar een voor de kinderen vreemd land sturen en daar uit elkaar halen omdat men met vader nog een appeltje te schillen heeft?
 
Maar toen kwam vandaag ineens het nieuws dat de staatssecretaris toch over zijn hart wrijft en het gezin een verblijfstatus geeft. Evenwel niet voor de (spoorloze) oudste dochter en vader Luciano. Hij moet toch terug omdat er nog steeds een '1F-status' op zijn dossier prijkt ook al is dat allang verjaard en zijn de aantijgingen niet bewezen. Diep triest.
Luciano zal naar gelang zijn gezondheid dat toelaat binnenkort alsnog op het vliegtuig worden gezet.
Hopelijk bedenkt men zich nog tijdig om een ramp te voorkomen.
 

 
Ook SP-fractievoorzitter Ton Heerschop maakt zich zorgen over de wijze waarop we in Nederland met zulke asielkwesties omgaan.
Hij schreef op zijn Facebookpagina het volgende:
 

“Ik zag veel blije reacties gisteren op het nieuws dat Gláucio, zijn zus en moeder nu definitief in Nederland mogen blijven. Zelf kan ik niet echt blij zijn. Immers, het offer voor het gezin is dat vader terug moet naar Angola.

Na 15 jaar onzekerheid heeft Nederland tot op heden alleen maar geroepen dat vader oorlogsmisdaden heeft gepleegd maar niet de minste bewijslast geleverd.

Begrijp me goed: als iemand oorlogsmisdaden pleegt dient dat gestraft te worden. Maar daar moet ook toetsing door een rechter bij zitten. En ja, dat moet bij verdenking zo snel mogelijk gebeuren als mensen hier asiel aanvragen. Dus niet 15 jaar wachten zoals in dit geval.
Maar wat hier feitelijk gebeurt is te schofterig voor woorden. Om druk op het gezin te zetten en de keuze te laten uitvallen zoals ze is geworden sluiten we in Nederland onschuldige kinderen op in de cel.

Daarmee was de keuze voor deze mensen feitelijk onmenselijk. De keuze tussen je vader verliezen of naar een vreemd land moeten dat je niet kent. Een met de rug tegen de muur beslissing die geen mens in een beschaafd land zou hoeven nemen.

Hoe bizar het ook klinkt, het feit dat Gláucio, zus en moeder mogen blijven en vader weg moet is geen overwinning. Zeker gezien de manier waarop is het het definitieve failliet van datgene wat we beschaving noemen.”


 

De SP-Kamerfractie dringt al jaren aan op een humaner asielbeleid. Het is onmenselijk om asielprocedures jarenlang te laten voortslepen terwijl de asielzoekers in kwestie al die tijd niets mogen, geen werk of opleiding, niet aan hun toekomst kunnen werken, enkel onzekerheid en onduidelijkheid.

Dit kan en moet anders en dus blijft de SP verbetering van het asielbeleid op de politieke agenda zetten.

 

Zie ook:

U bent hier