h

Onderzoek gevolgen afschaffen lage BTW

26 juni 2015

Onderzoek gevolgen afschaffen lage BTW

Onze motie voor een onderzoek naar het effect van het afschaffen van het lage 6% BTW-tarief, is met ruime meerderheid aangenomen. Opmerkelijk hierbij is dat juist alleen de VVD tegen stemde!

 

SP-raadslid Ton Heerschop voerde het woord: “Het kabinet van VVD en PvdA wil de belastingen aanpakken en doet dat door aan de ene kant mensen een douceurtje voor te houden van 800 euro belastingverlaging die ze aan de andere kant weer dubbel en dwars terugbetalen doordat de BTW omhoog gaat.”

“Om de broze economie aan te jagen werd de BTW enkele jaren terug op sommige onderdelen verlaagd naar 6%, die wil men nu omhoog naar 21%. De vorige belastingverhoging zorgde met name in deze grensstreek voor problemen, zoals de pomphouders die hun klandizie massaal over de grens zagen gaan tanken.”

“De economie is nog steeds broos dus nu de schatkist willen spekken door de BTW te verhogen (ofwel mensen minder laten besteden!) is nogal dom en kortzichtig. Zeker voor onze regio kan die verhoging nadelig uitpakken. Daarom wil de SP dat het gemeentebestuur zich uitspreekt over de BTW-plannen.”

 

Het gemeentebestuur heeft grote ambities voor toerisme en recreatie. Juist in de grensregio's maakt het lage 6% BTW-tarief onze economie aantrekkelijk voor bijvoorbeeld kooptoeristen.

Risico is dus dat met de verhoging de detailhandel en toerismesector de klos is.

 

De verwachting is dat door de hogere BTW het consumptiepatroon omlaag gaat wat voor zowel de consument als de aantrekkende economie nadelig is. Daarnaast zorgt een hogere BTW ervoor dat producten en diensten van Nederlandse bedrijven voor het buitenland duurder worden, met nadelige effecten voor de omzet, productie en werkgelegenheid.
Bovenstaande moet voor het gemeentebestuur toch een schrikbeeld zijn, zou je denken, maar het bleef stil.

 

Heerschop: “Dan komt de SP wel met een motie dat het College van B&W samen met anderen aan zal dringen bij het kabinet om eerst onderzoek te doen naar de effecten van dergelijke belastingverhogingen in de grensregio's.”

 

Linkje: Bekijk hier onze motie over het BTW-tarief

 


 

Het debat in de gemeenteraad (24 juni) over onze motie verliep opmerkelijk. Juist de VVD, die er altijd prat op gaat op te komen voor de ondernemer en belastingverlaging na te streven, kwam op voor de verhoging en viel de SP aan: Waarom de SP haar Tweede Kamerfractie niet aansprak om in de achterkamertjes te gaan onderhandelen met het kabinet?

Heerschop: “Mijn antwoord was dat zulke onderhandelingen niet in het geniep maar in de Tweede Kamer gevoerd dienen te worden. Daarnaast wil ik dat de VVD eens een keer nadenkt over de gevolgen van hun keuzes voor het midden- en kleinbedrijf.”

 

Daarop volgde een tweede aanval dat de SP handelde op onderbuikgevoel. Heerschop: “Nee, de SP heeft zorgen en wil daar iets mee doen!”
Vervolgens had de VVD geen enkel argument of verweer. De andere fracties zagen het belang van de lage BTW voor Venlo en gaven dan ook aan ons te zullen steunen.
Er volgde een schorsing van het debat vanwege gedoe in de coalitie omdat de motie het ging halen.

Heerschop: “En wat blijkt? De VVD stemde als enige tegen de motie, de rest van de raad vóór. De VVD wil dus geen druk op het kabinet om te onderzoeken wat de gevolgen zijn voor het schrappen van het 6% BTW-tarief. De VVD is voor belastingverhoging voor ondernemingen en duikt weg voor de gevolgen die de verhoging zal hebben. Weten we dat ook weer!”

 


 

Heerschop: “Ik ben blij dat een ruime meerderheid van de Raad zo verstandig is om het College de opdracht mee te geven. Het gaat de SP om de consument, ondernemers in deze gemeente en hun medewerkers, zij mogen niet de dupe worden van falend beleid uit 'Den Haag'.”

 

U bent hier