h

Grillig EU-debat maakt betrokkenheid zichtbaar

19 mei 2014

Grillig EU-debat maakt betrokkenheid zichtbaar

Op 17 mei hield de SP-Venlo een openbare informatieavond over de EU en het belang, nut of onzin van die EU. Het werd een levendige discussie met enkele verhitte debatten.

 

Wat betekent de Europese Unie voor Nederland en welke rol speelt deze EU in bijvoorbeeld Oekraïne, het Midden-Oosten en de Arabische wereld? Op 22 mei zijn de verkiezingen voor het Europees Parlement maar voor velen is de EU een 'ver-van-mijn-bed-show', oninteressant, onoverzichtelijk en afstandelijk.

Niet zo vreemd. 'Brussel' heeft een slechte naam; haar houding, regeldrift, richtlijnen en daadkracht baart regelmatig opzien.

Mede daarom organiseerden we op zaterdag 17 mei een discussieavond om van gedachte te wisselen over de EU, het belang van verkiezingen voor het Europees Parlement – dat het merendeel van onze wetgeving en financiële armslag bepaalt – voor Nederland, wat we van de EU merken en welke invloed we kunnen hebben in die EU.

 

Als gastsprekers waren Kamerlid Harry van Bommel en kandidaat Younis Lutfula Goran uitgenodigd. Ze gingen in discussie met het aanwezige publiek en kregen veel vragen voor de kiezen. Discussieleider was Duran Yildiz, tot maart nog raadslid voor de Lokale Democraten in Venlo.

Duran (staand) wakkert de discussie aan. Harry en Younis (beiden wit overhemd, links op foto) luisteren aandachtig.
 

De Alevitische Kulturele Vereniging was zo vriendelijk om gastheer te zijn en stelde haar zaal beschikbaar. Ons ROOD-lid Ali Çakmak toonde zich een ware verbindingsofficier tussen deze gemeenschap, de SP, Harry en Younis.

De avond begon met een minuut stilte voor de mijnwerkers die in Soma (Turkije) omkwamen bij de explosie in een kolenmijn. Deze ramp hakt er ook stevig in bij de Turkse gemeenschap in Venlo.

 

Harry van Bommel en Younis Lutfula kregen vanaf het begin het vuur behoorlijk aan de schenen gelegd. De aanwezigen wilden van alles weten. Een man was zijn baan als vrachtwagenchauffeur verloren aan een Pool; “Polen verdringen nu Turken van de vrachtwagens”, stelde hij boos.

Harry van Bommel kon het slechts bevestigen: “Het is nog erger, Nederlandse chauffeurs hebben soms Poolse contracten omdat de ondernemer een brievenbusmaatschappij heeft in Warschau.” Younis Lutfula vulde hem aan: “Dit is een uitwas van slechte wetten in de EU waar we allemaal last van hebben nu. Precies waarom we deze EU die dit in stand houdt niet willen.”

Younis (links) beantwoord een vraag aan Duran (rechts).
 

De invloed op Turkije en wel of niet toetreden, de inmenging in landen verder in Azië en Afrika maar ook de onzekerheden rondom de Euro werden besproken. De standpunten van de SP werden haarfijn verwoord door beide SP-specialisten, zonder een uitgesproken SP-verhaal aan de dag te leggen.

Duran Yildiz zorgde voor een levendig debat waarbij iedereen aan het woord kwam en antwoord kreeg op vragen. Daar waar nodig trad hij ook op als tolk zodat eenieder betrokken werd bij de discussie.

Voor de muzikale ondersteuning zorgde de band Someday, lokaal talent uit Venlo die ook in kleine setting liet zien en horen wat ze in hun mars hebben.

 

De aanwezigen zeiden meer te weten te zijn gekomen over het reilen en zeilen van de EU, het debat voorzag kennelijk in de nodige informatiebehoefte. We hopen dat men met de verkregen duidelijkheid ook gaat stemmen donderdag.

De SP Venlo kijkt terug op een geslaagde avond waarbij met name dankzij het organisatietalent van Ali ook nog de nodige lekkernijen voorbij kwamen. De baklava en het debat smaakten letterlijk en figuurlijk naar meer!

 

U bent hier