h

Waanzin: Gemeente betaalt campagne, partijposters gedwongen op doek

19 februari 2014

Waanzin: Gemeente betaalt campagne, partijposters gedwongen op doek

Afgelopen weken is er tussen het gemeentebestuur en de politieke partijen in Venlo een discussie gevoerd over de wijze waarop de verkiezingsborden zouden moeten worden beplakt. Er kwam een besluit maar ineens bepaalden B&W anders: de posters worden op zeil gedrukt en dat over de borden gehangen. Duur, onhandig, onnodige bemoeienis en dwingelarij.

Voor de SP posters plakken een kwestie van de eigen vrijwilligers mobiliseren en zelf de posters plakken. Echter, alle overige partijen waren van mening dat dit centraal diende te gebeuren in de gemeentewerf. Aldus werd besloten, tegen onze zin in, totdat het gemeentebestuur ineens besloot dat alle posters vooraf op zeil geprint zouden gaan worden.

Die zeildoeken komen dan weer over de al geplaatste 25 aanplakborden te hangen, die verspreid in de gemeente staan.

 

De gemeente Venlo dwingt daarmee onder andere de SP mee te doen in een onnodige en te dure vorm van campagne.

SP-lijsttrekker Ton Heerschop: “Ambtenaren en gemeentebestuur voeren nu met gemeenschapsgeld het werk uit dat bij de politieke partijen in Venlo lag.”

Posters plakken is ook gezellig. Die charme is er nu vanaf.
 

Heerschop: “De hele discussie geeft ook aan dat er partijen zijn die het plakken van posters maar lastig vinden, hun geld en tijd liever anders besteden. Posters plakken hoort nu eenmaal bij de campagne. Dat moet je niet willen organiseren met belastinggeld. Politieke posters ophangen is al helemaal geen taak van het gemeentebestuur, deelnemende partijen waren altijd - en behoren ook - zelf verantwoordelijk te zijn voor het plakken.”

 

Heerschop: “Het plakken van een nieuwe poster is zo gepiept, het vervangen van zo’n zeildoek niet. Niet over nagedacht. Het doek lijkt een aardige geste van B&W maar het gemeentebestuur dient zich niet te mengen in partijpolitiek en de campagne, nu is ze onderdeel en verantwoordelijk voor de uitingen. Een onhandige zet.”

Het zeildoek over het bord gespannen. Of dit nu beter is?
 

Door de afgedwongen maatregel vanuit het gemeentebestuur moet ook de SP tegen haar zin meegaan in deze waanzin. Heerschop: “Anders kunnen we onze uitingen richting de kiezer niet realiseren. We doen dit onder protest.”

Het gemeentebestuur stelt dat het zeildoek niet te beplakken is. “De SP heeft laten weten dat als het zeil niet voldoet, we er met onze eigen papieren posters overheen plakken. Dan merken we wel als de lijm houdt. De SP laat zich niet ringeloren omdat andere partijen zich er liever gemakkelijk vanaf maken.”

Heerschop: “De komende tijd zal blijken wat het zeildoek voor meerwaarde heeft gehad. In mei zijn opnieuw verkiezingen, dan voor het Europees Parlement. We hopen dat het stadsbestuur van Venlo dan weer bij zinnen is en het plakken van campagneposters weer overlaat aan de partijen zelf.”

 


Het besluit is genomen door B&W, alleen de SP was geen voorstander van deze maatregel met als reden dat campagnevoeren een taak van de partijen is. De zeildoeken kosten € 129 excl. BTW en worden bekostigd uit het budget van Openbare Werken. De totale kosten liggen dus rond de 3900 euro, exclusief de kosten voor het ophangen en extra uurloon (de borden zelf zijn namelijk al eerder geplaatst), allemaal op kosten dus van de belastingbetaler terwijl die kosten door de negen partijen gedragen hadden moeten worden.


 

U bent hier