h

SP steunt actie in de metaal (update)

7 oktober 2013

SP steunt actie in de metaal (update)

stakingsactie_metaal Deze maand organiseren de vakbonden een reeks van acties voor een goede cao in de metaalsector. Werknemers leggen het werk neer om de vastgelopen cao onderhandelingen over lonen en arbeidsvoorwaarden kracht bij te zetten. De SP is bij deze acties aanwezig om steun te betuigen aan de actievoerende werknemers, zoals vandaag in Venlo.

Op 20 juni van dit jaar zijn CAO-onderhandelingen voor de metaalsector vastgelopen. Belangenorganisaties voor werknemers zagen onvoldoende waardering in het bod van de werkgevers. Sindsdien wordt er met een estafettestaking op verschillende plekken in Nederland actie gevoerd om de onderhandelingen over een goede cao in de metaalsector weer van de grond te krijgen.

Vandaag was het de beurt aan onder meer Venlo, waar werknemers van diverse bedrijven in de klein- en grootmetaal, zoals Sulzer Eldim, Sulzer Turbo Services en MGG Tegelen staken voor een goede cao. Samen strijden zij voor waardering van vakmanschap, een normale loonsverhoging, invloed op hun werktijden en gelijk loon, bij gelijk werk.

stakingsbijeenkomst_Venlo_twitterSPVenlo FNV-bestuurder Jac Christiaens spreekt de stakers toe in Venlo.

In Hotel Van der Valk te Venlo was een actiepunt van FNV Bondgenoten, De Unie en het CNV ingericht waar stakers zich konden registreren. SP’ers Alexander Vervoort, Guus Janssen, Ben Driessen en Natasja Peeters waren aanwezig om de actievoerende werknemers een hart onder de riem te steken. Ook deelden ze een speciale flyer met een steunbetuiging uit.

Raadslid Alexander Vervoort: “De SP steunt de strijd van de metaalarbeiders. Alexander-Vervoort Terwijl het toch vrij goed gaat in de metaalsector - ondanks de crisis - willen de werkgevers adv-dagen (arbeidstijdsverkorting) afpakken en niet tegemoet komen aan de eis voor een bescheiden loonsverhoging. Deze cao-strijd raakt duizenden arbeiders.”

actie_metaal_Boxmeer Tegelijkertijd was ook in Boxmeer een stakingsactie met een grote opkomst. SP-leider Emile Roemer (met rode das) sprak de stakers toe.

Vervoort: “De werknemers in de metaalsector hebben recht op een fatsoenlijke CAO. Ze hebben recht op goed loon, uitbetaling van alle gewerkte uren, vaste contracten, een redelijke werklast, baanzekerheid en een goede toekomst. De werkgevers moeten zich vooral schamen dat zij een all-in-loon willen geven ongeacht het aantal overuren dat wordt gedraaid. De crisis wordt als argument gebruikt voor een doorgeslagen flexibilisering.”


Update 11-10-2013: Vanavond werd ineens dan toch een CAO-akkoord bereikt in de kleinmetaal (lees het hier en hier). Proficiat, actievoeren loont blijkt maar weer!
Nu de grootmetaal nog. Daar gaat het nog stroef, hardere acties liggen in het verschiet. Zet hem op actievoerders! Houd moed en houd vol!


Update 22-10-2013: Vanmiddag werd ook in de grootmetaal een CAO bereikt (lees het hier). Een mooi akkoord met een loonsverhoging a 4,2% en voor jongeren zelfs 7,2%. Een prachtig resultaat, de stakingen zijn nu van de baan. Proficiat metaalarbeiders! Actievoeren loont!


07-10-2013: Omroep L1: Werknemers Noord-Limburgse metaalbedrijven staken (met radioreportage vanuit Venlo)
04-10-2013: website Telegraaf: Stakingen metaalbedrijven gaan door


08-02-2012: Gebak voor iedereen bij Sulzer in Lomm
Doe mee en steun de SP. Nu is de tijd. Sluit je aan.

U bent hier