h

Mogelijke stop in thuiszorg is absurd

9 augustus 2013

Mogelijke stop in thuiszorg is absurd

Thuiszorgorganisaties worden door dertien gemeenten gevraagd om bij een nieuwe aanbes

teding in de zorgverlening een pauze in te bouwen zoals een zomerstop. Alsof de continue hulpvraag tijdens de zomerperiode ineens afwezig is! De zorgwekkende berichten zijn voor ons aanleiding tot het stellen van raadsvragen. Want gaat dit ook in Venlo spelen?

Afgelopen woensdag werd bekend dat diverse thuiszorgorganisaties door zeker dertien gemeenten worden geconfronteerd met het voornemen om bij een nieuwe aanbesteding van de zorg de mogelijkheid tot een stop in de zorgverlening in te bouwen.
Raar, een hulpvraag of ziek zijn is een doorlopend proces dat niet met reces gaat zoals de politiek of een winterstop zoals in het voetbal.

Er is zelfs sprake van een zomerstop: Diverse gemeenten hebben uit bezuinigingsoverwegingen de huishoudelijke hulp eten_geven in de zomervakantieperiode al geschrapt, thuiszorghulpen worden gedurende hun vakantie niet vervangen. Hierdoor komen mensen -soms onaangekondigd- tijdelijk zonder hulp te zitten.
Het nieuwe motto lijkt: “U heeft zorg nodig? Nou, nu even niet! Zoek het maar uit”. Mensen worden voor enkele weken tot maanden aan hun lot overgelaten. In onze ogen idioot, inhumaan en zeer zorgwekkend.

Gemeenten als Apeldoorn, Lochem, Epe en de regio Nijmegen gaan een stop inlassen. Een argument wat door deze gemeenten wordt gebruikt is dat patiënten gedurende deze stop gebruik moeten maken van het eigen ‘netwerk’. Daarmee wordt familie, vrienden, (ex)collega's of buren bedoeld. Alsof die mensen daarop zitten te wachten, pictogrammen dat aankunnen, continue er vrij voor krijgen, de professionele zorgkennis bezitten.
De gemeenten lijken even te ‘vergeten’ dat mensen niet kunnen worden verplicht mantelzorger te worden. Hoe denken deze gemeenten bovendien een dergelijke verplichting te gaan organiseren en tevens de kwaliteit van de (professionele) thuiszorg te waarborgen?

Daarnaast, hoe dienen patiënten terug te vallen op hun persoonlijke netwerk wanneer ze dat niet hebben of waarvan dat netwerk ook op vakantie is? rekenmachine Allemaal erg ondoordacht in onze ogen. Het lijkt alsof in deze gemeenten de zorg om geld en bezuinigingen belangrijker is dan de zorg voor gegarandeerde huishoudelijke hulp bij mensen.

Een dergelijke verplichting en stop in thuiszorg is voor de SP onbegrijpelijk aangezien de zorgvraag ook niet een pauze inlast.
Onze raadsfractie wil dan ook graag weten of zulke desastreuze plannen ook in onze gemeente spelen en wat daarin de houding is van het gemeentebestuur.
We wachten de beantwoording af maar hebben alvast een motie klaarliggen om desnoods fatsoenlijke thuiszorg af te dwingen.


De raadsvragen aan het college van B&W Venlo leest u hier (PDF-link).

Op 5 september ontvingen we het antwoord van B&W (PDF-link).

 

Lees ook:

 

U bent hier