h

Manifestatie voor goede thuiszorg

11 juni 2013

Manifestatie voor goede thuiszorg

8-6-2013 zorgdemo A'dam 5 Op 8 juni was in Amsterdam de manifestatie tegen de bezuinigingsplannen op de thuiszorg. Het kabinet-Rutte breekt de zorg flink af, banen gaan verloren en mensen verliezen hun recht op zorg. Ook de SP-Venlo ging met een bus naar de hoofdstad. In de bus vooral medewerkers uit de zorg die zich ernstig zorgen maken over hun baan en de toekomstige zorg voor hun cliënten en patiënten. Een verslag van een bijzondere actiedag.

    Verslag van de demonstratie door SP-lid Natasja Peeters

De dag begon om 9 uur ‘s ochtends in Sevenum, vanuit daar vertrok de goed gevulde touringbus richting Amsterdam met mensen die werkzaam zijn in de zorg.
Tijdens de rit kwamen de verhalen uit de praktijk, de een nog heftiger dan de ander. Het zorgakkoord dat enkele weken geleden gesloten werd tussen werkgevers, werknemers en het kabinet zorgt voor een verlies van 50.000 banen in de zorg. Thuiszorg wordt voor 40% afgebroken waardoor 170.000 mensen hun thuiszorg verliezen en verzorgingshuizen worden gesloten. De toekomst van de dagbesteding is afhankelijk van de gemeenten, die een korting van 25% te verwerken krijgen.

8-6-2013 zorgdemo A'dam 1

Aankomst in Amsterdam, we kwamen als eerste aan en hebben ons toen aangesloten bij de SP-afdeling uit Amsterdam, die zorgde voor een goed ontvangst (koffie, thee etc.). Ook werden flyers en demonstratieborden verdeeld en al gauw gingen de pendelbussen rijden voor de mensen die slecht ter been waren zodat ook zij in het demonstratiepark kwamen.

Een bonte stoet van een ieder die de zorg een warm hart toedraagt, vertrok onder leiding van een drumband richting het demonstratiepark. In de stoet werd al snel duidelijk wat de afbraakplannen van het kabinet teweeg brengen onder de bevolking. Mensen maken zich terecht ernstige zorgen over de toekomst van de zorg, men begrijpt niet dat VVD en PvdA de zorg keihard wensen af te breken.

8-6-2013 zorgdemo A'dam 2

Het programma van de manifestatie was geslaagd, verschillende sprekers kwamen aan bod,zowel politici als medewerkers uit de zorg. Men kon in verscheidene tenten het gesprek aangaan met de heren en dames van de verschillende politieke partijen die aanwezig waren. Dit werd dan ook zeer gewaardeerd, mensen konden met zowel voor- als tegenstanders in debat, de kabinetspartijen hadden heel wat uit te leggen wat niet uit te leggen valt.

8-6-2013 zorgdemo A'dam 3

Na deze gesprekken kwamen deze politici opnieuw aan het woord maar dan op het podium. De naar schatting ruim 3.000 aanwezigen lieten van zich horen.
Rond 16:00 uur vertrok de bonte stoet met nog meer muziek weer terug richting bussen.
Moe maar voldaan en met een zeer goed gevoel vertrokken we weer richting Limburg, waar op de terugweg het gesprek over de zorgen van de zorg verder ging.

8-6-2013 zorgdemo A'dam  4 Namens de organisatie spreekt Natasja Peeters de buspassagiers toe.

Al met al een geslaagde actiedag in Amsterdam dat hopelijk een vervolg krijgt in de Tweede Kamer en het kabinetsbeleid doet aanpassen want als de politici echt geluisterd hebben naar wat de zorgmedewerkers en cliënten vinden, dan kan dat signaal niet opnieuw genegeerd worden.

Doe mee en steun de SP. Nu is de tijd. Sluit je aan.
06-04-2013: Roemer: ‘Blijf van de thuiszorg af’

U bent hier