h

SP wenst specifiek beleid rondom asbest

3 augustus 2012

SP wenst specifiek beleid rondom asbest

asbestverwijderaar_masker De afgelopen weken is er veel te doen geweest in Nederland aangaande de gevaren van asbest. De SP vroeg hier al vaker aandacht voor. Asbestsanering en specifieke opruimwerkzaamheden kosten veel geld en blootstelling aan asbest kan ernstige gevolgen hebben voor de volksgezondheid (en het aantal bedrijfsongevallen bij confrontatie). De SP is van mening dat de gemeente een inventarisatie dient te doen rondom de aanwezigheid van asbest en welke mogelijkheden er zijn om woningen en andere gebouwen asbestvrij te maken en stelde daar vandaag raadsvragen over.

Voormalig SP-Kamerlid Remi Poppe heeft landelijk tientallen jaren dit onderwerp op de agenda gezet. Ook lokaal heeft de SP eerder haar vraagtekens geplaatst bij het schoonmaken van gebieden besmet met asbest als gevolg van de brand bij PKF/Post in december 2010 en onlangs nog over de inventarisatie van asbest bij schoolgebouwen.

Bij renovatiewerkzaamheden en verbouwingen ondervindt men steeds meer problemen met asbest wat met vooronderzoek en eventuele directe sanering voorkomen had kunnen worden. Ongeplande opruimwerkzaamheden Asbestwerker_op_dak zijn duur en kosten meer dan bij een planmatige sanering. De werkelijke gevaren van asbest worden steeds duidelijk en er ontstaat ook meer publiekelijk het besef dat men hier te maken heeft met een sluipmoordenaar, de symptomen openbaren zich immers vaak pas tot dertig jaar na besmetting. Bijna 20 jaar na het verbod op de toepassing ervan in Nederland, sterven jaarlijks nog altijd honderden mensen aan asbestkanker.

 

De wet geeft in het asbestverwijderingsbesluit aan dat bij bouwwerken van voor 1994 men er van uit moet gaan dat asbest is gebruikt. In gebouwen die een goed beheer kennen is de verwerking van asbest vaak opgenomen in de bestekken voor de toenmalige bouw. In die zin zou het voor bijvoorbeeld woningbouworganisaties snel mogelijk moeten zijn om hun huizenbestand te scannen op de aanwezigheid van asbest. De SP wil graag zo'n inventarisatie.

We zijn ons ervan bewust dat asbest ook in bijvoorbeeld rioleringen is verwerkt; in die hoedanigheid kan de stof nauwelijks in het milieu komen. asbest_waarschuwingsbord Maar bij de bouw van gebouwen en woonhuizen is asbest ook gebruikt als bijvoorbeeld isolatiemiddel, dakbedekking of als materiaal om wanden en deuren brandvertragend af te werken. Bij deze manieren van asbestverwerking is er wel degelijk de mogelijkheid dat asbest uiteindelijk in de lucht en het overige milieu terecht komt met hoofdzakelijk alle gevolgen voor de volksgezondheid van dien.

 

Al met al genoeg redenen voor de SP-Venlo om vandaag vragen te stellen aan het college van B&W wat zij gaat doen om mensen te informeren om risico's te verminderen, afspraken maken om op termijn woningen en andere gebouwen asbestvrij te maken, subsidiemogelijkheden hiervoor te onderzoeken.
Daarnaast willen we dat asbestinventarisatie en toekomstige asbestsanering een prioritair beleidsonderwerp wordt in Venlo en ook willen we de stand van zaken weten rondom de lokale inventarisatie en bevindingen van het landelijk project ‘Asbest in scholen’ (dat vóór 1 juli jl. afgerond moest zijn).
We verwachten van B&W een voortvarende aanpak.


De raadsvragen aan het college van B&W Venlo leest u hier (PDF-link).

 
Lees ook:

 

U bent hier