h

Volksverhuizing van loonslaven

29 juli 2012

Volksverhuizing van loonslaven

aspergesteken Frank van Gool, topman van uitzendorganisatie Otto uit Venray, voorspelde bij omroep L1 een groot tekort aan arbeidskrachten in de komende jaren. Van Gool en zijn Otto zijn natuurlijk gebaat bij een dergelijk scenario want hij is op die manier in staat om honderden Polen in busladingen naar Nederland te halen. Zo komt er steeds meer een migratiestroom van goedkoop en vaak kansarm personeel. Dit kan en moet beter.

Opinie door raadslid Ton Heerschop.
 

Onder het motto dat de Nederlandse werknemer te beroerd zou zijn om arbeid te verrichten voor het loon waar de Polen voor willen werken, haalt men Polen naar Nederland. Dit klopt niet. Onlangs was er een project om werklozen uit Rotterdam in het kassengebied van het Westland aan het werk te krijgen. Welgeteld 11 van de 1000 kregen een baan, mede omdat de werkgevers de Nederlandse werknemer duurder vindt dan iemand uit Oost-Europa.

Feit is dat Otto en directeur Frank van Gool gebruik maken van de FrankVanGool Europese vrije dienstenmarkt en zodoende de uitzendkracht als dienst aanbieden in andere landen van de EU waarbij men direct concurreert op arbeidsvoorwaarden en sociale zekerheid. Nederlandse bedrijven die gebruik maken van de diensten van de goedkope arbeidskrachten uit Oost-Europa doen dit vooral om hun eigen winst te maximaliseren.

 

Werken Oost-Europeanen harder dan Nederlanders?
Die stelling is net zo onzinnig als te stellen dat Oost-Europeanen luier of crimineler zouden zijn dan Nederlanders. Het is niet de Oost-Europeaan die we moeten verwijten dat zij op zoek gaan naar een beter bestaan. Zeker, men kan in het westen meer verdienen dan in het oosten, maar juist ook daar ontstaat een gat in de arbeidsmarkt omdat goede krachten in West-Europa worden overgebracht door bijvoorbeeld uitzendorganisaties als Otto. Otto campingbusje Volgens Van Gool van Otto is dat overigens geen probleem; in zijn visie vult hij dat gat op met werkkrachten uit Oekraïne. En zo creëert dit deel van de uitzendmarkt een enorme volksverhuizing van elkaar op arbeidsvoorwaarden en sociale zekerheden beconcurrerende arbeiders.

Niet die arbeiders zijn het probleem maar de uitzendmarkt die door ondergraving van de solidariteit tussen arbeiders in Europa een volksverhuizing op gang brengt zonder enige bijdrage te leveren aan de samenlevingen waar deze mensen uit geworven worden. Sterker, het probleem wat men creëert in het ene land, zegt Otto te kunnen oplossen door hetzelfde probleem te veroorzaken in een ander land. Een vicieuze cirkel van steeds nieuwe problemen.

 

De arbeidskrachten uit Oost-Europa zijn voor huisvesting gebonden aan hun uitzendbureau die hen met te veel mensen plaatst in een loods, polen op een kluitje stacaravans op massacampings of in huizen in (achterstand)wijken die dat in ons land toch al niet kunnen hebben. De oorspronkelijke buurtbewoners herkennen hun wijken niet meer en verwijten dat de nieuwkomers, net als in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw.

Maar die nieuwkomers hebben dit probleem niet veroorzaakt. Dat zijn vooral de neoliberale politici die de ontslagbescherming ontmantelen en de arbeidsmarkt volkomen vrij willen geven zonder enige vorm van controle. Zij zorgen ervoor dat de Nederlandse werkzoekenden pools-nummerbord-ok niet aan de bak komen en hun baan ingenomen zien worden door bijvoorbeeld Polen. Polen die vervolgens in hun eigen land mensen uit weer andere landen zien komen om de gaten daar, in hun eigen arbeidsmarkt, op te vangen. Dit overigens waarbij ze in Polen dezelfde gevoelens hebben als de Nederlanders in hun wijken met de komst van nieuwkomers.

 

Dat “groot tekort aan arbeidskrachten” veroorzaakt de branche zelf, houdt ze in stand en verergert ze. Niets voor niets spreekt Otto van uitbreiding in andere landen want Oekraïners moeten naar Polen gebracht worden, en Moldaven daaropvolgend weer naar Oekraïne en Tjetsjenen daaropvolgende naar Moldavië en ga zo maar door.
Zo kunnen we allemaal wel een markt creëren maar dan wel een markt die Europa verder in ellende stort, tegenstellingen tweedeling versterkt, nieuwe problemen veroorzaakt.

 

De wijze waarop van Gool zegt een bijdrage te leveren aan de invulling van de arbeidsvraag is vergelijkbaar met die van een parasiet die stelt dat hij het beste met zijn gastheer voorheeft. protest tegen Otto Niet het belang voor de samenleving maar datgene wat er voor mannen als van Gool in zit is van belang. Het is hoog tijd dat die misstanden en de uitholling van solidariteit tussen arbeiders uit de Europese landen wordt aangepakt, zowel op lokaal, regionaal nationaal maar zeker ook op Europees niveau!
En terwijl op deze manier een tijdbom in de achterstandswijken van Nederland maar ook in Polen tikt, casht de uitzendbranche met lieden als Otto’s Van Gool de maximale winst.

Iedereen die in Nederland wil komen werken is welkom maar laten we dan wel zorgen dat iedereen die in Nederland werkt dat ook doet voor dezelfde, hier geldende arbeidsvoorwaarden en loon zodat die oneerlijke concurrentie uitgebannen wordt.

 


Update 8-8-2012:
De arbeidsinspectie heeft een inval gedaan bij vier vestigingen van champignonkwekerij Prime Champ in Venlo en Horst. Aanleiding zijn verdenkingen van uitbuiting van Poolse arbeiders. Volgens de eerste berichten zouden deze mensen te lange werkdagen maken, onderbetaald worden, amper vrije dagen krijgen en verplicht moeten wonen op het bedrijfsterrein. Het bedrijf ontsloeg enkele jaren geleden haar medewerkers uit de regio en verving ze vervolgens door Polen die naar nu blijkt, 
vervolgens werden uitgebuit. Dit is opnieuw een bewijs van misbruik van de vrije Europese handelsmarkt en het ondergraven van de solidariteit tussen Europese werknemers.
In 2009 bleek een aspergekweekster in Someren haar werknemers economisch uit te buiten. Er werd zelfs gesproken over slavernij. We stelden daarover toen vragen in gemeenten, provincie en Tweede Kamer. De eigenaresse van dat bedrijf werd meerdere keren beboet en kreeg gevangenisstraf. De SP is loondumping, uitbuiting en moderne slavernij meer dan zat. Daar waar we kunnen zullen we deze misstanden blijven benoemen en aanpakken.

 

Lees ook:

 

U bent hier