h

Tegenvallers Theater de Maaspoort

4 mei 2012

Tegenvallers Theater de Maaspoort

Maaspoort De provincie Limburg gaat tòch geen 2 miljoen euro subsidie geven voor het inrichten van de middenzaal van Theater de Maaspoort. Waarmee tevens tweederde van het benodigde geld weg valt. In een brandbrief stelt het theater dat de rek uit haar financiële draagkracht is verdwenen en bovendien geconfronteerd wordt met nieuwe kosten en ook het MFC én het Poppodium wel degelijk voor concurrentie zorgen. Dit slechte nieuws dwingt tot raadsvragen.

Onlangs berichtte Omroep Venlo dat de provincie Limburg geen subsidie verstrekt voor het inrichten van de middenzaal van Theater de Maaspoort. De subsidie à twee miljoen euro dekte tweederde (!) van het benodigde geld.

Het theaterbestuur is in overleg met de gemeente Venlo over andere mogelijkheden tot financiering en benadert sponsoren. Het lijkt dat men zich rijk heeft gerekend, voortvarend aan de slag ging zonder zekerheid dat ook de inrichting betaald kan worden. De gemeentekas is leeg dus zijn wij benieuwd of de gemeente Maaspoort gaat bijspringen en zo ja: waarvan? Intussen is de bouw van de middenzaal wel in volle gang waarmee het theater flink wordt uitgebreid en het nieuwe (uit veel glas opgetrokken) gebouw de zichtlijn van de stad gaat bepalen.

Vandaag ontving de gemeenteraad een brief van Theater de Maaspoort (van 24 april jl.) waarin ze stelt dat de rek uit haar financiële draagkracht is maar men wel geconfronteerd wordt met nieuwe kosten en diverse mogelijke (financiële) problemen voorziet. Dit is slecht nieuws. Het theater is al afhankelijk van de miljoenenbijdrage van de gemeente Venlo en die heeft onlangs haar cultuursubsidies naar beneden bijgesteld.

Ook stelt Theater de Maaspoort dat het te bouwen MFC/VVV-stadion op het kazerneterrein én het te bouwen Poppodium wel degelijk voor concurrentie kunnen zorgen. VVV-stadion-De-Koel In april zei B&W nog op vragen van de SP dat de te houden evenementen in het MFC geen concurrentie vormen voor Maaspoort, 't Raodhoes of anderen. Eén dag voor de besluitvorming rondom het MFC kwam het theater met deze stelling in haar brandbrief, die de gemeenteraad vandaag ontving via B&W met een begeleidende krabbel dat men in gesprek zou gaan met de Maaspoortdirectie.

Al deze berichten zijn voor de SP aanleiding tot het stellen van vragen aan het college van B&W. We willen weten wat er aan de hand is, welke (financiële) gevolgen het kan hebben, of oplevering van de middenzaal vertraging oploopt, wat dit alles betekent voor de positie van het MFC, of de gemeente navraag gaat doen bij de provincie waarom de toegekende subsidie ineens ingetrokken wordt en of andere projecten die mede-afhankelijk zijn van provinciale bijdrages (zoals MFC) ook risico lopen.


De SP-vragen aan het college van B&W Venlo leest u hier (PDF-link).


04-05-2012: Website De Limburger: Maaspoort Venlo: zorgen om concurrentie stadion
02-05-2012: Website Omroep Venlo: Provincie investeert niet in Maaspoort

U bent hier