h

Realiseren van mantelzorgwoningen dan eindelijk in zicht

21 mei 2012

Realiseren van mantelzorgwoningen dan eindelijk in zicht

mantelzorgwoning Mei vorig jaar werd de door alle fracties gesteunde SP-motie ‘mantelzorgwoningen’ unaniem aangenomen. Sindsdien bleef het stil. Tot vandaag dan eindelijk de gemeente ons berichtte dat er schot in de zaak is want er komt nieuw beleid en er wordt een convenant gesloten. Het duurt lang maar het gaat nu eindelijk in de goede richting.

Op 25 mei 2011 diende de SP een motie in die het gemeentebestuur opdroeg om met nieuw beleid te komen zodat het realiseren van mantelzorgwoningen op het eigen erf (aanbouw of verbouw van een bestaand gebouw bij de woning) mogelijk wordt. Tot die tijd zou de gemeente projectbesluiten ruimhartig toepassen. Onze motie werd door alle fracties mee-ingediend en unaniem door de gemeenteraad aangenomen. Een mooi succes! Sindsdien bleef het echter stil...

Dat was niet waar de motie om vroeg want daarin stond ook dat er voor het zomerreces in 2011 nieuw beleid zou worden gepresenteerd wat dan uiterlijk in oktober 2011 aan de gemeenteraad voorgelegd diende te worden.
Het is nu precies een jaar geleden dat de motie werd aangenomen. mantelzorgwoning De SP-fractie heeft diverse malen, sinds het aannemen van deze motie, geïnformeerd naar de stand van zaken, uitvoering en beleidsaanpassing. Een enkele keer leek er duidelijkheid te komen maar als er op doorgevraagd werd bleef een reactie tot op heden uit.

In oktober 2011 spraken we wethouder Testroote (PvdA) hierop aan. Hij zei toen: “Ik heb nog tijd nodig voor de uitwerking”. In februari 2012 reageerde Testroote met: “Ik ga er nog eens achteraan maar intussen gaat een andere wethouder (Beurskens, VVD, red.) hierover. Wellicht kun je hem zelf ook een keertje aansporen.” Dat hebben we uiteraard gedaan maar ook hij gaf tot vandaag niet thuis.

Na herhaaldelijk navragen in de afgelopen maanden dan eindelijk een reactie. Er zit vooruitgang in.
De betreffende ambtenaar stuurde de SP-fractie vandaag de volgende e-mail:
[citaat e-mail] “Nieuw beleid voor mantelzorgwoningen is in ontwikkeling. Het College van B&W komt in september 2012 in de Raad met een voorstel. Vooruitlopend daarop wordt momenteel gesproken met het Zorgkantoor over het sluiten van een convenant, waarin afspraken worden vastgelegd over samenwerken op thema’s die actueel zijn in de gemeente en die onderdeel zijn van een wijkgerichte aanpak, waaronder mantelzorg. mantelzorgwoning Doel is om burgers in staat te stellen zo lang mogelijk zelfstandig in de eigen omgeving te blijven wonen. Onderzocht wordt welke mogelijkheden er zijn om regelgeving op ruimtelijk fysiek gebied aan te passen om dit te ondersteunen. Het nieuwe beleid wordt zoveel mogelijk aangesloten bij landelijke ontwikkelingen en initiatieven.” [einde citaat]

Het duurt allemaal erg lang maar het lijkt nu in de goede richting te gaan.
Nu afwachten tot het convenant getekend wordt en op het raadsvoorstel dat in september verschijnt.
Helaas blijven mensen tot die tijd in onzekerheid of ze nu wel of niet bij hun woning een mantelzorgwoning mogen realiseren, men weet niet waar men aan toe is.
Hopelijk ligt er over enkele maanden een goed raadsvoorstel, in lijn met onze motie, en zal dat voorstel aangenomen worden met een raadsmeerderheid, net als vorig jaar met onze motie die dit allemaal in gang zette. Wordt vervolgd!

Doe mee en steun de SP. Nu is de tijd. Sluit je aan.
26-05-2011: Motie mantelzorgwoningen unaniem aangenomen, wethouder past beleid aan

U bent hier