h

Schoonmaakacties zwerfafval blijven zichtbaar nodig

10 maart 2012

Schoonmaakacties zwerfafval blijven zichtbaar nodig

zwerfvuil Zaterdag werd in Belfeld wederom een opruimactie gehouden. Ditmaal hielpen diverse vrijwilligers mee het centrum en de wijken van het dorp vrij te maken van zwerfvuil. Ook de SP hielp opnieuw een handje mee.

Zwerfvuil – blikjes, flesjes, verpakkingen, peuken, enzovoorts – irriteert velen en ontsiert het straatbeeld. Toch wordt het zwerfvuil er niet minder op. zwerfafval Blijkbaar zijn mensen te achteloos, gemakzuchtig of onverschillig om hun afval niet in de prullenbak te gooien maar op straat, in struiken en perken. Daar komt bij dat de gemeente Venlo bezuinigt op het ophalen van afval, tientallen prullenbakken weghaalde en vertrouwt op het verantwoordelijkheidsgevoel van mensen. Dat dit een averechts effect heeft gehad laat het straatbeeld zien.

SP-raadslid Alexander Vervoort: “Dit jaar organiseert Alexander Vervoort de regio Venlo de Floriade. Van april tot oktober worden 2 miljoen bezoekers verwacht op deze wereld tuinbouw expositie. Venlo heeft miljoenen gestoken om de stad er piekfijn uit te laten zien en dan is het vreemd wanneer die bezoekers vervolgens overal zwerfvuil aantreffen. Een opmerkelijk contrast ingegeven door een bezuinigingsbesluit van de gemeenteraad. Nog vreemder; juist die partijen (VVD en Lokale Democraten) die deze bezuiniging aan een meerderheid hielpen laten nu krokodillentranen over het vervuilde straatbeeld. Jammer dat ze enkele maanden geleden niet wilden luisteren naar de waarschuwende woorden van onder meer de SP.”

De schoonmaakactie wordt jaarlijks georganiseerd door IVN De Steilrand, het lokale Instituut Voor Natuurbeschermingseducatie. Getooid in opvallend felle hesjes werden ze hierbij ondersteund door de Dorpsraad, LLTB Belfeld, een groep kinderen en door de raadsfracties van VenLokaal en de SP. Woningstichting Urbanus sponsorde de vlaai na afloop.

Vervoort: “Net als vorig jaar werden tientallen grote vuilniszakken met zwerfvuil gevuld. Drie aanhangwagens hebben dit afval afgeleverd bij de gemeentelijke stortplaats.” zwerfafval_inzamelaars Vrijdag 16 en zaterdag 17 maart vindt landelijk ‘NL Doet’ plaats waarbij ook in de rest van Venlo diverse opruimacties worden gehouden. Het IVN koos ervoor om een week eerder haar actie te houden uit vrees anders geen of te weinig grijpstokken bij de gemeente te kunnen lenen.

Vervoort: “Ik kreeg veel positieve reacties van passanten die zich net als ik ergeren aan de hoeveelheid zwerfvuil. Deze publieke opruimactie is ook bedoeld om mensen meer bewust te maken. Hopelijk resulteert dit in minder straatvuil maar met de wegbezuinigde afvalbakken is dat waarschijnlijk hoop tegen beter weten in. Alleen wijzen op verantwoordelijkheden werkt niet, mensen kun je niet dwingen, wel bewuster maken van de gevolgen van hun handelen.”

14-03-2012: Tegelse Courant: foto-impressie schoonmakactie (PDF-link, klik naar pagina 8)
07-03-2012: Belfeld.nu: Column Alexander Vervoort: 'Grote opruiming blijft nodig in Belvend'
03-04-2011: Grote opruimactie zwerfafval Belfeld

U bent hier