h

Grote opruimactie zwerfafval Belfeld

3 april 2011

Grote opruimactie zwerfafval Belfeld

zwerfvuil Zaterdag 2 april werden de Belfeldse uitvalswegen, bermen en beken schoon gemaakt. Gewapend met grijper en vuilniszak gingen zo’n 36 vrijwilligers op stap om zo veel mogelijk zwerfvuil op te ruimen. Met veel plezier hielp onze fractievoorzitter hieraan mee.

Zwerfvuil, vele mensen ergeren zich hieraan. Vooral de hoeveelheid rotzooi langs de uitvalswegen van Belfeld valt op. Daarom was er gisteren in en om Belfeld een schoonmaakactie. Zoveel mogelijk zwerfafval, blikjes, flesjes en wat er verder rondslingert werd opgeruimd.

SP-raadslid Alexander Vervoort hielp mee: Alexander Vervoort “Ongelofelijk wat er allemaal in de berm ligt langs de hoofdweg: wieldoppen, peuken, condooms, glazen flessen, kranten, bumpers, verpakkingsmateriaal, je kunt het zo gek niet bedenken. Zelfs een bijenkast, computer, diverse handschoenen, speelgoed, knuffelbeest, wielrenjack, en een onderbroek visten we uit de bermen!”

De schoonmaakactie werd georganiseerd door het Instituut Voor Natuurbeschermingseducatie afdeling Belfeld-Tegelen-Beesel, ofwel: IVN ‘De Steilrand’. Zij werden hierbij ondersteund door de Dorpsraad, LLTB Belfeld en door de raadsfracties van de Belfeldse Demokraten en de SP.

2-4-2011 opruimactie Belfeld 2 Alexander met IVN-bestuurslid Vera aan de slag langs de Poldersweg.

In het afgelopen jaar is de lokale IVN-afdeling tijdens haar excursies en groepsactiviteiten namelijk zoveel zwerfvuil tegen gekomen, dat het hoog tijd werd om eens een dergelijke opruimactie te houden. Ook in het dagelijkse woon- en werkverkeer valt op, hoeveel blikjes, flesjes, peuken en dergelijke er langs de weg liggen, in het bijzonder langs de uitvalswegen van Belfeld.

Vervoort: “Vooral bij de stoplichten wemelt het van de sigarettenpeuken en de frisdrankblikjes. Na vandaag weet ik wat de meest gedronken energiedrank, de meest gerookte sigaret en het meest gebruikte antihoestsnoepje is: de resten heb ik menigmaal uit de berm verwijderd…”

zwerfvuil Vervoort: “De opruimactie is een goed initiatief. Ik erger me ontzettend aan de rommel in vooral het buitengebied. Een tijd terug ontdekte ik midden in de bossen zelfs een afgedankte koelkast, wasmachine en magnetron. Zover ik weet groeien al die dingen niet in het bos. Nu zijn dit zaken die gelukkig minder vaak voorkomen maar verpakkingsresten, plastic zakjes en flesjes tref je veel vaker aan, wetende dat dit spul amper tot niet vergaat en dus vele jaren blijft rond zwerven.”

Vervoort: “Al deze troep is niet alleen slecht voor het milieu maar ook een smerige aanblik terwijl we zo’n mooi dorp en aangrenzend bosgebied hebben! Het is vooral ook een kwestie van gemakzucht van veel mensen om hun rommel niet op te ruimen. Waarom je afval uit je handen laten vallen en uit het autoraam mieteren wanneer je het ook nog even bij je kunt houden tot de dichtstbijzijnde afvalbak? Is dat nou zo moeilijk? Is dat nou te veel gevraagd?!”

2-4-2011 opruimactie Belfeld 1 Raadslid Henk Brauer (BD) zet de laatste volle vuilniszak op de aanhanger. In totaal werden 3 van zulke aanhangwagens vol (60 vuilniszakken met zwerfafval) afgeleverd bij de stortplaats.

Na de geslaagde opruimactie wil IVN De Steilrand onderzoeken, of het ook mogelijk is om de zwerfafvalproblematiek op een meer gestructureerde manier aan te pakken, door bijvoorbeeld voor bepaalde gebieden afspraken te maken dat bepaalde groepen mensen, bijvoorbeeld verenigingen, een dergelijk gebied onder hun hoede nemen, en ervoor zorgen dat dit gedurende het jaar zoveel mogelijk gevrijwaard blijft van afval. Hierover volgen nog gesprekken met de diverse verenigingen in het dorp.
Heeft uw vereniging interesse om aan een dergelijk project deel te nemen (en onder welke voorwaarden) dan kunt u contact opnemen met IVN De Steilrand, om zaken concreet te maken en snel te kunnen handelen.


Foto 3 (actie langs Poldersweg): Jan Mulder, IVN

03-04-2011: Website Belfeld.nu: 'Eerste opruimdag was geslaagd' (bericht en fotoalbum met 40 foto's van deze dag)
Website IVN De Steilrand

U bent hier