h

Alleen bemoeienis Belastingkantoor terwijl meer banen op de tocht staan

1 maart 2012

Alleen bemoeienis Belastingkantoor terwijl meer banen op de tocht staan

Belastingkantoor Woensdag nam de gemeenteraad unaniem een motie aan waarin B&W werd opgeroepen alles in het werk te stellen om het belastingkantoor voor Venlo te behouden. De raad wilde zich echter niet uitspreken over al die andere ontslagen die ook dreigen. Volgens de SP een vreemde houding en een gemiste kans.

Half februari heeft de Belastingdienst huisvestingsveranderingen voorgelegd die nogal wat vragen onder de medewerkers oproepen en de onrust deed toenemen. Het Rijk wil 18 vestigingen open houden in eigen gebouwen gecentreerd in 12 steden verspreid over het land. De vestiging in Venlo zou dan binnen drie jaar dicht gaan en de 300 werknemers overgeheveld naar de kantoren in Roermond, Maastricht, Heerlen of Eindhoven. De centralisatie is vreemd omdat de locaties in Limburg te dicht bij elkaar liggen, en het Venloze belastingkantoor al eigendom is van de Rijksgebouwendienst. Het is logischer om het kantoor in Venlo open te houden.

SP-raadslid Alexander Vervoort: “Mede daarom diende de gemeenteraad gisteren Alexander-Vervoort een motie in die B&W de opdracht meegeeft om te voorkomen dat het belastingkantoor in Venlo verdwijnt. De SP kon deze motie steunen omdat er de laatste tijd steeds meer berichten komen over banenverlies in de regio, wat ons ernstige zorgen baart. Vreemd is dan wel dat de gemeenteraad zich enkel wil uitspreken over het behoud van het belastingkantoor maar niet over het behoud van andere werkgelegenheid, zoals de dreigende ontslagen bij Euroceramic, Sulzer Eldim, Scheuten Solar enzovoorts. Ik had liever gezien dat de raad zich ook daarover zou uitspreken en onze zorgen deelt, zeker omdat de reactie van wethouder Satijn (VVD) daarop tot nu toe lauw is.”

De motie werd met unanieme stemmen aangenomen. Hiermee werd een sterk signaal afgegeven. Maar de motie is misschien ook wat eenzijdig en daarnaast achterhaald:

  • Achterhaald omdat wethouder Satijn al in gesprek is met de Belastingdienst en een lobby heeft aangekondigd tot behoud van het belastingkantoor voor Venlo. Met die toezegging was deze motie wellicht overbodig. Daarnaast zijn in de Tweede Kamer over de sluiting van de belastingkantoren op 23 februari al vragen gesteld (SP), een dag later werd een debat aangevraagd (CDA) en komt de minister nog met een brief.

  • Eenzijdig omdat deze motie enkel de focus legt op het belastingkantoor terwijl er veel meer banen her en der in Venlo op het spel staan. De huidige motie is daarmee kort door de bocht en zal veel andere werkgevers/werknemers teleurstellen omdat zij daarmee onbelangrijker lijken te worden gevonden.

Vervoort: “Met dat laatste punt hadden we liever gezien dat de motie uitgebreid zou worden; met het oog op de crises, veel bedrijven (en (semi)overheid) die werkverlies hebben aangekondigd, het willen behouden van werkgelegenheid voor Belastingenveloppe Venlo (inclusief aantrekken hoger-opgeleiden, tegengaan van krimp, inzetten op groei, stimuleren economie, bestedingen en MKB), en daarmee het signaal afgeven dat de raad alles in het werk wil stellen om werkgelegenheid te behouden voor de regio Venlo. Nu ligt de focus enkel op de Belastingdienst. Een gemiste kans.”

De SP heeft de motie gesteund als signaalwerking maar ook om het college van B&W aan te sporen actie te ondernemen bij al die andere bedrijven die verlies aan arbeidsplaatsen hebben aangekondigd. Vervoort: “Ik heb wethouder Satijn dit nogmaals onder de neus gewreven. B&W kan namelijk ook particuliere bedrijven ‘onder druk’ zetten, daar zijn voldoende middelen voor, zie ook de lobby rondom NedCar. Jammer dat de wethouder zich niet herkende in mijn woorden. Ik blijf hem aanspreken op zijn verantwoordelijkheid.”

24-02-2012: Website L1: Venlo betreurt sluiting belastingkantoor
23-02-2012: Website AbvaKabo: Helderheid om personele gevolgen sluiting belastingkantoren
08-02-2012: Gebak voor iedereen bij Sulzer in Lomm

U bent hier