h

Coffeeshopklanten uitsluiten leidt tot meer straathandel en criminaliteit

12 januari 2012

Coffeeshopklanten uitsluiten leidt tot meer straathandel en criminaliteit

wietpas De VVD-Venlo presenteerde gisteren een voorstel om voortaan alleen nog inwoners van Venlo toe te laten tot de Venlose coffeeshops, als reactie op het plan van hun eigen minister Opstelten die de wietpas er door wil drukken. Beide plannen zijn rampzalig, leiden tot terugkeer van wat uitgebannen is, maar de tactiek erachter is wel slim.

De bedoeling van de wietpas is om mensen die niet in Nederland wonen te weren uit de coffeeshops, waarbij elke coffeeshop maximaal 2000 pasjes mag voeren. Alleen al de grote coffeeshop aan de grens telt 90 duizend pasjeshouders. Raadslid Alexander Vervoort: ”Invoering van de beoogde Alexander Vervoort wietpas zal gaan leiden tot de terugkeer van de illegale handel om de mensen die geen toegang meer krijgen tot de gereguleerde verkooppunten te voorzien in softdrugs. Die handel vindt natuurlijk niet plaats op de parkeerplek van de coffeeshops, de drugsdealers nemen hun klanten mee naar schimmige plekken, de wijk of de binnenstad in. Op de loer liggen een toename aan ripdeals, criminaliteit, slechte kwaliteit softdrugs, extra zwerfvuil en overlast. Onwenselijk en ontoelaatbaar voor de SP.”

Justitieminister Opstelten (VVD), met het CDA voorop, wil de wietpas Opstelten koste wat kost er door drukken. Eerst moest het pasje op 1 januari in gaan, na aandringen is het nu opgeschoven naar 1 mei waarbij Zuid-Nederland als ‘proeftuin’ geldt voor de landelijke invoering in 2013.
Invoering in mei dus maar er wordt pas handhavend opgetreden vanaf juli…
Vervoort: “Er is door de minister toegezegd dat er per 1 mei al voldoende handhaving zou komen, 11 extra agenten voor de regio Venlo, maar waar de minister die vandaan tovert is de vraag want er is een landelijk tekort aan agenten, en dan moeten er ook nog eens 500 omgeschoold worden tot caviacops, dierenpolitie, de wereld op z’n kop!”

Het invoeren van een wietpas is dom maar het voorstel van de VVD-Venlo voor het invoeren van zo’n pasje voor enkel Venlonaren, is ook niet handig. Het is verkokerd denken, de illusie dat de drugstoerist naar elders gaat, wat niet zo is want die zoekt waar de afzetmarkt is ofwel waar hij snel aan zijn waar kan komen.
Vervoort: dealen “De drugsdealer kijkt naar waar zijn grootste afzetmarkt is en die is vast niet in Horst, Panningen of Kessel maar in Venlo, op bijvoorbeeld het station. Lijkt me niet dat we de drugsrunners daar terug willen hebben.”

Vervoort: “Het is een aardig idee van de VVD-Venlo om de buurgemeenten wakker te schudden dat het Venlose drugsprobleem ook hun probleem is maar een lokale wietpas is enkel een politiek statement en niet het werken aan een oplossing van een probleem dat we vanuit de minister met zijn wietpas op ons dak krijgen.”
“Wel is het een slimme tactiek van de lokale VVD om met haar voorstel iedereen op stang te jagen en daarmee haar eigen minister tot inkeer te dwingen. Dat ze maar hun partijgenoten wakker schudden dealen en duidelijk maken dat een wietpas ook voor problemen gaat zorgen in hun gemeenten en men in opstand moet komen tegen de eigen minister om invoering te voorkomen. Als dat het doel is van het voorstel van de VVD-Venlo, dan is dat een handige zet die hopelijk tot succes leidt.”, zegt Vervoort.

De problemen die in Amsterdam spelen moet men niet oplossen door een wietpas in het hele land op te dringen. Het verschil in aanpak en problematiek in de randstad en bijvoorbeeld Venlo is te groot. Met de wietpas zit Venlo met de gebakken peren terwijl met het project Hector de afgelopen 11 jaar keihard is gewerkt om de drugsoverlast succesvol terug te dringen.
Vervoort: “Met de komst van een wietpas, om het even in welke vorm, zijn we weer terug bij af en begint de ellende opnieuw. Elf jaar drugsbestrijding met Hector naar de gallemiezen. Onbegrijpelijk en onaanvaardbaar! We zijn het eens met de VVD-Venlo dat de problemen in de randstad ook daar opgelost moeten worden, en om in Venlo het goede werk van Hector voort te zetten.”


VVD-minister Opstelten was in zijn burgemeesterstijd nog tegen een wietpas maar hij moet de invoering (een eis van het CDA in het regeerakkoord) uitvoeren, tegen het zere been van een deel van zijn VVD in Venlo.
Op 23 januari bespreekt de Venlose gemeenteraad in een workshop de contouren van het coffeeshopbeleid en de gevolgen van de aanscherping van de gedoogcriteria voor coffeeshops per 1 mei 2012.


12-01-2012: Website L1: SP: Wietpas voor alleen Venlonaren leidt tot meer criminaliteit (inclusief radio-interview met Vervoort)
11-01-2012: Website Omroep Venlo: VVD wil nieuw plan Hektor
17-11-2011: Eensgezinde motie: Geen wietpas op 1 januari!

U bent hier