h

Houd het Fokuswonen in stand

28 augustus 2011

Houd het Fokuswonen in stand

logo Fokus Ruim 35 jaar geleden hebben mensen met een lichamelijke handicap het initiatief voor het Fokuswonen in Nederland genomen. Het kabinet heeft nu het plan om het Fokuswonen onder te brengen in de AWBZ. Een slechte zaak want dit sluit mensen op in hun woning en tast hun bewegingsvrijheid aan.

Inmiddels kunnen ruim 1300 mensen met een lichamelijke handicap op 94 plaatsen in Nederland onafhankelijk wonen midden in een gewone woonwijk, zo ook in Blerickse wijk Klingerberg. Men woont met assistentie bij algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL) op afroep en aanwijzing. En dat 24 uur per dag, betaalt uit het Persoonsgebonden budget (PGB) voor de zorg.
straat Het kabinet-Rutte heeft plannen om het Fokuswonen vanaf 1 januari 2012 onder te brengen in de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) en het PGB af te schaffen. Dit is een bedreiging voor de vrijheid van cliënten om zelfstandig te kunnen wonen en leven.

Waar mensen nu nog hulp krijgen bij het wassen, aankleden, eten en vervoer, moet dat onder de AWBZ allemaal op afroep gebeuren door steeds een apart bedrijf. Mogelijk gebeurt dan dit: Zorgaanbieder X die je aan kleedt om 10.10 uur, aanbieder Y die je wast om 11.00 uur, aanbieder Z die je ontbijt maakt om 11.30 uur, terwijl het vervoer al om 10.15 uur voor de deur staat, en ga zo maar door. Onlogisch, inefficiënt en veel duurder dan de huidige situatie met ADL.

Renske_Leijten SP-Kamerlid Renske Leijten: “Onder de AWBZ worden mensen zo behandeld dat ze liever thuis blijven en daardoor achter de geraniums verdwijnen, met name omdat ze niet weten wanneer, waarvoor en welke ‘zorgondersteuner’ en nu weer voor hun deur staat. Ze worden afhankelijk van de zorg in plaats van dat het hun leven moet vergemakkelijken.”

fokuswonen

Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten-Hyllner (CDA) heeft 22 juni de langverwachte brief over de toekomst van het Fokuswonen naar de Tweede Kamer gestuurd. Fokus noemt de brief desastreus voor haar cliënten en daarmee voor het Fokuswonen.
Inmiddels heeft Fokus een reactie op de brief geschreven en deze aan alle Kamerleden gestuurd.

Leijten: “In Fokushuizen wonen gehandicapten zelfstandig met de nodige dagelijkse zorg. Dit stelt ze in staat te werken en in redelijke vrijheid te leven. straat De staatssecretaris beëindigt de regeling voor Fokus en geeft geen alternatief. Moeten deze mensen naar het verpleeghuis? De SP wenst niet mee te werken aan afbraakbeleid, en zeker niet van een succesvol project.”
Leijten: “Op 14 september vindt in de Tweede Kamer een Algemeen Overleg van de Kamercommissie met de staatssecretaris plaats, over haar brief over het Fokuswonen. De SP steunt de strijd om het Fokuswonen te behouden voor de toekomst!”


De petitie 'Steun het Fokuswonen' die Fokus startte (zodat ook na 1 januari 2012 mensen met een lichamelijke handicap zelf mogen bepalen waar ze willen wonen en hoe ze willen leven) leverde 20.518 getekende actiekaarten en 13.417 online handtekeningen op. Deze werden op 28 juni aan de Vaste Kamercommissie voor volksgezondheid aangeboden door een delegatie van de cliëntenraad en van Fokus.


Actiegroep 'Terug naar de bossen'
Actiewebsite 'Steun het Fokuswonen'
11-07-2011: tv-reportage Uitgesproken VARA: 'Zelfstandig wonen als gehandicapte wordt steeds moeilijker'
23-06-2011: Pgb afgeschaft: ‘Reddingslijn naar menswaardig bestaan doorgeknipt’
27-02-2009: Fokus woningen blijven in Blerick!

U bent hier