h

Opnieuw vragen over bodemvervuiling Tegelen

28 juli 2011

Opnieuw vragen over bodemvervuiling Tegelen

08-10-2010 Thorbeckestraat Vorige week kwam de gemeente Venlo met een rapport over de aard en ernst van de bodemverontreiniging aan de Thorbeckestraat en Broeklaan in Tegelen. Het rapport gaf aan dat de vervuiling ernstig is maar dat er geen gevaar voor de volksgezondheid zou zijn. Deze tegenstrijdigheden roepen vragen op. Het is wederom aan B&W om duidelijkheid te verschaffen en zorgen weg te nemen.

In oktober 2010 stelde de SP vragen over de bodemverontreiniging aan de Thorbeckestraat en Broeklaan in Tegelen. De voormalige ledikantenfabriek Lücker en Steiner heeft daar over vele jaren, toen de regelgeving op milieugebied nog nauwelijks bestond, stoffen in het milieu geloosd die nu voor veel onrust zorgen.

In een rapport van RIVM en GGD blijkt dat de in het rapport aangegeven gevonden stoffen wel een zware verontreiniging volgens de wet inhouden maar dat er geen gevaren zijn voor de volksgezondheid. Eh, wat klopt hier niet aan? Meer tegenstrijdigheden binnen hetzelfde dossier bij vergelijkbare onderzoeken is de SP tot op heden niet tegengekomen. Daarom heeft de SP vandaag hierover vragen gesteld aan burgemeester en wethouders.

08-10-2010 Fabriek Lucker en Steiner Voorzijde van de fabriek aan de Broeklaan in Tegelen, eind jaren 1970.

In een rapport, waarvoor je toch minimaal een jaar milieukunde moet hebben gestudeerd om het te begrijpen, worden de zaken uit de doeken gedaan. Er zijn in enkele woningen luchtmonsters genomen en op diverse plaatsen bodemmonsters. Het blijkt, dat vooral zware metalen en Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen kortweg PAK´s in de lucht en de grond aanwezig zijn. Maar hoewel de hoeveelheden reden zijn om het als zware verontreiniging te bestempelen, is het toch geen gevaar voor de volksgezondheid? Hoe tegenstrijdig kan het worden?

De SP is kritisch op het rapport. We willen weten wie heeft bepaald welke woningen wel en niet voor luchtbemonstering in aanmerking kwamen, waarom ook niet gekeken is naar andere dan kankerverwekkende eigenschappen van stoffen, en waarom is er - ondanks de zware verontreiniging - toch geen gevaar voor de volksgezondheid? De bewoners blijven bezorgd en worden met nog meer onduidelijkheden opgescheept.

08-10-2010 Thorbeckestraat Acht van de elf woningen die mogelijk op nog vervuilde grond staan.

Het is niet dat de SP vragen heeft bij de betrouwbaarheid van GGD, RIVM of het commerciële onderzoeksbureau dat ook betrokken was bij de onderzoeken. Maar het is natuurlijk wel zo dat onderzoeksbureaus en instellingen zich strikt aan de opdracht houden. En dan is natuurlijk de vraag wie de opdracht gaf en aan de hand van welke normen die opdracht is vastgesteld?

De bewoners van de Thorbeckestraat en Broeklaan zijn verontrust, en dat is met het huidige onderzoek niet weggenomen. Misschien zijn de gezondheidsrisico’s inderdaad niet groot, maar zijn hun huizen nog verkoopbaar? Als rechtsopvolger van de gemeente Tegelen heeft Venlo een verantwoordelijkheid ten opzichte van deze bewoners.
De SP heeft wederom vragen gesteld over het onderzoek en zal de vinger aan de pols blijven houden, de bewoners hebben hun rechtsbijstand ingeschakeld.

29-07-2011: Website L1: SP ongerust over verontreinigde grond Tegelen (reportage, interview)
22-07-2011: Website L1: Gifgrond Tegelen: 'Geen gevaar voor volksgezondheid'
27-01-2011: Toch bodemonderzoek nodig in Tegelen
11-10-2010: Website Omroep Venlo: Lab wil urine bewoners Thorbeckestraat onderzoeken
08-10-2010: Mogelijke gifaffaire in Tegelen

U bent hier