h

Leden kiezen nieuwe afdelingsvoorzitter

20 april 2011

Leden kiezen nieuwe afdelingsvoorzitter

megafoon Dinsdag 19 april was onze ledenvergadering. Een bijzondere want er moest een nieuw afdelingsbestuur worden gekozen. Daarnaast wilde het bestuur graag een discussie met de leden over de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen. Het werd een scherpe maar vooral goede discussie.

Buiten scheen de zon en zaten mensen op het terras, binnen zat de SP-Venlo bijeen voor haar ledenvergadering. De zaal puilde uit, er moesten stoelen bij, de kelner moest zich in allerlei bochten wringen om iedere SP’er van een drankje te kunnen voorzien. Een grote opkomst is goed voor een gevarieerde discussie, en dat werd het dan ook.

Discussieleider Ton Heerschop leidde de avond in goede banen en gaf meteen een stevige voorzet: "De SP zet vandaag de weg in naar verdere groei in Venlo. Hier zitten wellicht de nieuwe raadsleden, wethouders, Statenleden, gedeputeerden, Kamerleden en wie weet staats-secretarissen en ministers voor de SP. Hier zitten de mensen die Nederland een beter en betaalbaar alternatief willen geven. Maar met een bestuur en twee fractieleden redden we het natuurlijk niet. We moeten blijvend werken aan de groei van onderop, meer mensen activeren en scholen, wat dat betreft kan het nooit genoeg zijn.”

19-04-2011 ALV 1 Ton Heerschop (staand in het midden) spreekt bevlogen de zaal toe.

Op 2 maart waren er verkiezingen voor de Provinciale Staten. Het resultaat voor de SP viel een beetje tegen. Lijsttrekker en fractievoorzitter Thijs Coppus ging het debat aan over de uitslag, de gevoerde campagne, de coalitieonderhandelingen, de nieuwe SP-fractie en de nieuwe verhoudingen in het Limburgs Parlement.
De meeste leden waren het er over eens dat er naar omstandigheden een goede campagne is gevoerd. Een enkeling was teleurgesteld over de gebruikte verkiezingsposter. We waren het er breed over eens dat deze beter had gekund maar de poster gaf wel duidelijk aan waar we als SP voor en tegen zijn en welke alternatieven er zijn. Kleur- en woordgebruik kunnen beter op elkaar afgestemd worden. De soms scherpe vragen werden beantwoord en niets bleef onbesproken, de leden hebben bij de SP immers het laatste woord.

19-04-2011 ALV 2 Thijs Coppus beantwoordde vragen en ging in op kritiek.

Thijs Coppus vertelde dat het de komende tijd een scherp debat gaat worden in ‘Maastricht’ aangezien de coalitievorming vooral in nevelen is gehuld. De PVV dient zich eindelijk eens uit te spreken. Het duurt allemaal veel te lang. Voor de coalitie ligt er een sociaal alternatief klaar met punten uit de verkiezingsprogramma’s van SP, GroenLinks, PvdA en CDA. Het CDA kan zich hierbij aansluiten, ze hoeft niet voor ‘rechts’ te kiezen.

Vervolgens werd fractievoorzitter Alexander Vervoort door Ton aan de tand Alexander Vervoort gevoeld over datgene de gemeenteraadsfractie de afgelopen maanden heeft gedaan en bereikt. “Het raadswerk is een beetje ondankbaar en vaak onzichtbaar werk. De pers doet niet over alles uitvoerig verslag en soms willen ze nog wel eens onze naam vergeten te vermelden. Maar wij weten wat we bereiken en de mensen op straat en in de wijk -waarvoor we in de raad zitten- weten dat gelukkig ook. Want wij brengen de straat naar de raad!”, zei Vervoort.

De onafhankelijke kascontrole deed verslag van de jaarrekening 2010, die werd goedgekeurd. Net als de verantwoording over het fractiebudget waarbij de SP de vraag van de gemeente kreeg waarom we ‘maar’ een derde van het geld besteed hadden en ook een derde deel terug storten in de gemeentekas? Ben je als socialisten zuinig is het nog niet goed…

Stefan Hugues Als laatste werd Stefan Hugues door de leden gekozen tot afdelingsvoorzitter. Hij volgt daarmee Jan Coopmans op die vanwege een promotie op zijn werk en zijn thuissituatie minder tijd kon besteden aan zijn SP-functie. “Het voorzitterschap is te belangrijk om daar niet alle noodzakelijke aandacht in te steken”, aldus Jan die wel actief blijft voor de afdeling: "Ik ga mijn bijdrage leveren in de kerngroep dus jullie zijn nog niet van me af." 19-04-2011 ALV 3 Jan Coopmans met bloemen en toepasselijke 'Merci' chocolaatjes.

In zijn aanvaardingstoespraak zei Stefan richting te willen gaan geven aan de groei en de activering van het aantal leden, en in te zetten op meer activiteiten, scholingen en het verbreden van de basis en het kader. Op 10 mei is er weer een bijeenkomst van de Kerngroep voor leden die graag willen meedenken hoe dit handen en voeten te gaan geven. Enkele mogelijke acties daarvoor werden op de ledenvergadering al aangedragen.

Vragen, opmerkingen, ideeën? Neem contact op met de SP in Venlo
08-01-2011: Nieuwjaarsborrel en jaarvergadering zorgen voor een levendige discussie

U bent hier