h

Toch bodemonderzoek nodig in Tegelen

27 januari 2011

Toch bodemonderzoek nodig in Tegelen

08-10-2010 Thorbeckestraat Regionale zender L1 melde deze week dat er verder onderzoek wordt gedaan door de gemeente Venlo betreffende de bodemverontreiniging aan de Thorbeckestraat en Broeklaan in Tegelen. In oktober vorig jaar drong de SP middels vragen aan het college al aan op een gedegen vaststelling van de risico’s voor de volksgezondheid.

De SP stelde destijds de vragen nadat bij de bewoners een rapport in de brievenbus was gedumpt met daarin de onderzoeksgegevens van een eerste bodemonderzoek. Blijkbaar is er nu dus genoeg reden om nader onderzoek te doen. En terecht, voor de SP moet hier de onderste steen boven komen.

Buiten de wat lompe methode waarop de gemeente de verontreiniging bij de bewoners bekend maakte, neemt men nu deze situatie dus uiterst serieus. Zo worden nu grondwater en de luchtkwaliteit van de huizen onderzocht, als we het bericht op L1 tenminste goed hebben begrepen.

08-10-2010 Fabriek Lucker en Steiner Voorzijde van de fabriek aan de Broeklaan in Tegelen, eind jaren 1970.

Voor de SP is de vervuiling op het voormalige fabrieksterrein van Lücker en Steiner reden om dit dossier van dichtbij te volgen. Er zou sprake zijn van vervuiling met zware metalen en ook het trio Tolueen, Benzeen en Arseen kwam weer om de hoek kijken. Een giftige cocktail waarvan bekend is dat ze gevaarlijk zijn voor de gezondheid.
Kern van de zaak is nu echter om na te gaan of, en zo ja, in welke hoeveelheden mensen mogelijk zijn blootgesteld aan deze stoffen. Hoe sneller dat duidelijk is des te sneller de onrust zal zijn weggenomen.

Ook zal de SP de wijze van communiceren vanuit de gemeente met de bewoners nauwgezet volgen. Het is bekend dat de gemeente Venlo niet de sterkste is op dat gebied. Het domweg in brievenbussen dumpen van een rapport is niet de beste manier van werken. Zeker nu mensen met veel vragen zitten zoals waarom de bodem niet beter en dieper is gesaneerd, wat er allemaal in de grond heeft gezeten, en of de omgeving nu wel veilig is? Op al die vragen moet op korte termijn duidelijkheid komen voor de bewoners.

08-10-2010 Thorbeckestraat Acht van de elf woningen die mogelijk op nog vervuilde grond staan.

De SP wil graag van de bewoners zelf weten hoe ze vinden dat de gemeente omgaat met hun zorgen. Maar de SP zal ook zeker een vinger aan de pols houden. Voorlopig is het zo dat de gemeente het voordeel van de twijfel krijgt aangezien men nu voortvarend de zaak lijkt op te pakken. Dat moet men volhouden en daarmee van dit stukje Tegelen weer een goed leefbaar stukje maken.

27-01-2011: Website L1: Bodemonderzoek nodig in Thorbeckestraat Tegelen
11-10-2010: Website Omroep Venlo: Lab wil urine bewoners Thorbeckestraat onderzoeken
08-10-2010: Mogelijke gifaffaire in Tegelen

U bent hier