h

Nieuwjaarstoespraak Bruls doet onze wenkbrauwen fronsen

4 januari 2011

Nieuwjaarstoespraak Bruls doet onze wenkbrauwen fronsen

proosten Vanavond hield de gemeente Venlo haar Nieuwjaarsreceptie waarbij nadrukkelijk de burgers van onze gemeente werden uitgenodigd. De kosten vielen erg mee maar de toespraak van de burgemeester riep bij ons wel wat vragen op.

    Column door raadsleden Alexander Vervoort en Ton Heerschop

In vergelijking met andere gemeenten vallen de kosten voor deze en voorgaande recepties mee. Waar men in Den Haag 150.000 euro en in Arnhem 50.000 euro besteedt, kostte het in Venlo ‘maar’ 6.500 euro of dik 6 cent per inwoner. Dat valt reuze mee maar dan komt meteen ook de vraag naar boven waar vele andere gemeenten dan wel zoveel geld aan uitgeven voor een Nieuwjaarsbijeenkomst?!?

Aan zo’n bijeenkomst zitten ook wat traditionele tinten. Er komen veel mensen op af zoals bestuurders, subsidiënten, overlegpartners maar ook mensen in kleurrijke uniformen zoals de Huzaren van Venlo, Venlose_Huzaren vasteloavendverenigingen en muziekgezelschappen. Ook de 'gewone' inwoner van Venlo is welkom en dat is voor de SP erg belangrijk. Een Nieuwjaarstreffen is bedoeld voor iedereen, in tegenstelling tot sommige gemeenten waar het een feestje voor de gegoede elite is geworden...

Vanzelfsprekend was er voorafgaande een stichtelijk woord van de burgemeester. Sommige dingen in zijn verhaal kunnen we met hem delen maar bij andere zaken fronsten we enkele keren onze wenkbrauwen. zeilmeisje-laura-dekker Bruls had via een referentie aan zeilmeisje Laura een bruggetje naar hoe we volgens sommigen zaken gewoon moeten vinden die niet gewoon zijn. Hoe legt een ouder aan de veertienjarige dochter uit dat zij wel naar school moet maar Laura even niet?! Een veelbelovend begin, waar de SP het grondig mee eens is. Want hoe kun je gelijkwaardigheid van mensen sterker weergeven?

Verder haalde de burgemeester aan dat we met een andere blik naar eigen verantwoordelijkheid moeten kijken. Wat dit wil zeggen bleef in het midden. Bruls Maar burgemeester Bruls, van CDA-signatuur, gaf stevige kritiek op ‘Den Haag’ en de vele wisselingen van de wacht met verschillende beleidsrichtingen, terwijl zijn eigen CDA, op Paars I+II na, doorlopend deel heeft uitgemaakt van die regering!
Bruls slaat de plank mis. Eigen verantwoordelijkheid nemen terwijl banken hebben gegokt met ons geld, de regering een veel te duur en overbodige straaljager er doorheen jast, en niemand de subsidie op dure huizen door de hypotheekaftrek wil aanpassen?

Vertel dan eens waarom de doorsnee burger wel verantwoordelijk moet zijn voor de sneeuw- en gladheidbestrijding in de eigen straat, maatregelen moet nemen om brand Strooien te ontdekken en bestrijden, en bij voorkeur ook in staat moet zijn om recht en orde in de eigen straat te behouden? Dat heeft niets te maken met eigen verantwoordelijkheid maar is afschuiven van de verantwoordelijkheid van de overheid op de burger! Dit zeggen is een aanslag op de solidariteit die tussen rijk en arm en gezond en ziek zou moeten bestaan.

Ook ging de burgemeester in op het recht van mensen om te werken. De SP is daar blij mee want iedere persoon heeft het recht en de plicht om een bijdrage te leveren aan de samenleving. Maar zorg er dan wel voor dat we geen pulpbanen scheppen en op een verantwoorde manier sociale werkplaatsen in stand houden.
Dus geen geknoei met minimumloon, AOW of overgaan op stukloon maar gewoon fatsoenlijke banen. Dan behouden we de menselijke waardigheid in onze samenleving.

Bruls gaf een beperkte politieke toespraak. Natuurlijk kwamen er meer zaken aan bod maar de kern van het verhaal zat wel in deze zaken. socialisme_is_mensenwerk Maar voor de echte alternatieven voor Venlo op het gebied van gelijkwaardigheid, solidariteit en menselijke waardigheid moet men duidelijk niet bij de woorden van de burgemeester zijn maar bij de daden van de SP. Ook in 2011.

De receptie zelf was nog best gezellig, we konden met veel mensen bijpraten en kregen van vriend en vijand complimenten voor ons optreden en werk binnen en buiten de gemeenteraad.
Met deze receptie is ook het nieuwe politieke jaar begonnen, en daarin gaat de SP verder de strijd aan tegen de kille afbraakplannen van de zittende wethouders. Daar kunt u ons op afrekenen.

U bent hier