h

Stop de culturele kaalslag

19 november 2010

Stop de culturele kaalslag

spandoekHet kabinet wil 200 miljoen euro bezuinigen op de kunst en cultuursubsidies, ruim 20 procent van het budget, wat vooral de podiumkunsten zal treffen. Hiertegen is terecht fel verzet. Overal in het land zijn protestacties, zoals morgen, ook in Venlo.

"De bezuinigingen op de cultuursector raken aan onze beschaving. We moeten het verzet daartegen niet partij-politiek maken maar door de hele maatschappij verbreden. Ik weet namelijk zeker dat heel veel CDA, VVD en PVV-stemmers woest zijn dat ook hun kinderen zo meteen geen muzieklessen meer kunnen krijgen. Daarom roep ik alle Kamerleden individueel op om zich uit te spreken tegen deze bezuinigingen." Dat zei SP-leider Emile Roemer laatst op de demonstratie tegen de bezuinigingen op kunst en cultuur.

kaart_44 Emile Roemer spreekt de betogers op het Malieveld toe.

Die actie was op 8 oktober jl. in Den Haag, geïnitieerd door studenten van het conservatorium in Den Haag. Intussen vinden overal in het land manifestaties en demonstraties plaats. Maandag 22 november organiseert FNV KIEM, op initiatief van en in samenwerking met Freek de Jonge in Amsterdam de avond 'Leve de Beschaving'. Komende zaterdag zijn er op tientallen plekken in heel Nederland demonstraties tegen de bezuinigingen. In Limburg concentreert zich dat in Maastricht maar ook in Venlo is er protest die dag. Het Kunstencentrum geeft morgen een lokaal tintje aan de landelijke actie 'Nederland schreeuwt om cultuur' door om 14.00 uur bij het stadhuis met muziek, dans en zang een protest af te geven.

kaart_44 Muzikaal verzet tegen de bezuinigingsplannen.

Het nieuwe kabinet wil 200 miljoen bezuinigen op de kunst en cultuursubsidies, ruim 20 procent van het budget. Ook de financiering van de omroeporkesten van 32 miljoen verdwijnt, waardoor het voortbestaan de omroeporkesten (waaronder het Metropole-orkest) bedreigd worden.
Daarnaast zal per 1 januari 2011 de btw op toegangskaartjes van 6% naar 19% gaan waardoor deze vele tientjes duurder worden. Ook zal per 1 januari 2012 de WWIK (Wet Werk en Inkomen Kunstenaars) worden afgeschaft. Daarnaast worden de Cultuurkaart, de innovatie- en de matchingsregeling geschrapt.
Emile Roemer: "Cultuur is niet enkel klassieke muziek of schilderijen van de oude meesters zoals sommigen denken, maar is ook het kind dat muziekles krijgt via de muziekschool en de theatergroep in de buurt."

klassieke_muziek_op_de_trambaan Protest 25-10-2010 Rotterdam: Butterfly Trio: "Kunst waar het thuishoort: midden in de stad."

Bezuinigingen op kunst en cultuur is vooral een rechtse hobby, die niet alleen talentvolle musici en kunstenaars treffen, maar vooral ook de mensen in wijken en buurten die op allerlei mogelijke manieren met kunst en cultuur bezig zijn, in buurthuizen, muziekscholen, theatergroepen en ga zo maar door. De SP roept de demonstranten op om te volharden in hun protest.

Actiewebsite Stop Culturele Kaalslag
Actiewebsite Nederland schreeuwt om cultuur
19-11-2010: Website Omroep Venlo: 'Venlo schreeuwt om cultuur'

U bent hier