h

SPL zet poppodium Perron_55 in de kou

1 november 2010

SPL zet poppodium Perron_55 in de kou

nuofnooit Afgelopen week vernamen we dat Stichting Popmuziek Limburg na 21 jaar heeft besloten de zes voorrondes van de belangrijke Limburgse poptalentenjacht ‘Nu of Nooit’ in 2011 niet te laten plaatsvinden op de kernpodia voor popmuziek, zoals Perron_55 in Venlo. Voor de SP reden om hierover vandaag vragen te stellen.

Stichting Popmuziek Limburg (SPL) is een door de provincie Limburg volledig gefinancierde organisatie met als doel de ondersteuning, ontwikkeling en stimulering van de popcultuur in Limburg. Afgelopen woensdag presenteerde SPL de locaties van de belangrijke Limburgse poptalentenjacht ‘Nu of Nooit’ in 2011, waarvan de winnaar het prestigieuze Pinkpopfestival spl mag openen. Tot grote verbazing van de SP heeft de SPL na 21 jaar besloten de zes voorrondes niet te laten plaatsvinden op de kernpodia voor popmuziek in Venlo, Heerlen, Weert, Sittard-Geleen, maar voor lokale (horeca)voorzieningen die niet behoren tot de gemeentelijke of provinciale basisinfrastructuur voor popmuziek, zoals Perron_55 in Venlo dat door de gemeente en provincie is erkend als kernpodium voor popcultuur.

Alexander VervoortSP-raadslid Alexander Vervoort: “De kernpodia hebben direct belang bij de ‘Nu of Nooit’ voorrondes van SPL omdat dit beleidsmatig de aangewezen voorzieningen zijn die daarvoor gebouwd zijn met zowel gemeentelijke als provinciale subsidiegelden. Voor deze podia vormen de meestal uitverkochte voorrondes een belangrijke omzet- en publieksfactor binnen de exploitatie van de poppodia.”

‘Nu of Nooit’ is immers de belangrijkste publieksactiviteit van SPL ter promotie van de popmuziek in Limburg. Zesentwintig jaar lang probeert de popsector erkenning te krijgen, voldoende en volwaardige middelen te genereren om deze belangrijke cultuurstroming voor jongeren en cultuurliefhebbers ook in Venlo tot bloei te laten komen.

sungrazer De Maastrichtse band Sungrazer, winnaar van Nu of Nooit 2010.

Vervoort: “Door deze onbegrijpelijke keuze slaat de SPL de plank in de ogen van de SP flink mis en worden de inspanningen van decennia teniet gedaan. Mede vanuit de bezuinigingsplannen op kunst & cultuur van het nieuwe kabinet is dit een uitglijder van de eerste orde.”
De SP is van mening dat - net zoals het LSO in een professionele en optimale omgeving behoort te spelen - popbands de gelegenheid verdienen op een professioneel poppodium op te treden.

Vervoort: “De SP-fractie heeft het gemeentebestuur vandaag schriftelijke vragen gesteld over het besluit van SPL, en hoopt dat dit kan worden teruggedraaid zodat de voorrondes alsnog op de daarvoor bestemde kernpodia, zoals in Venlo, plaatsvinden.”


De 25 deelnemende popbands worden via ‘Nu of Nooit’ in de gelegenheid gesteld om een professioneel podium te betreden met optimale voorzieningen zoals een groot podiumoppervlakte, professioneel geluid & licht en optimale publieksvoorzieningen, enorme promotie voor de deelnemers en algemeen de promotie van de Limburgse popmuziek.


Lees hier de vragen die de SP vandaag heeft ingediend. (PDF)


29-10-2010: Statenfractie SP-Limburg: 'Stichting Popmuziek Limburg zet podia in de kou'
20-01-2008: Massale steun voor handtekeningenactie 'Steun de Nederlandse popmuziek'

U bent hier