h

Raad beslist over bouwen aan Holleweg

25 november 2010

Raad beslist over bouwen aan Holleweg

oude_kerk Nadat we eind september om opheldering vroegen was er gisteren een debat over de antwoorden, en de vraag of er gebouwd mag worden in het rivierduin terwijl de raad in mei nog besloot dat dit niet mocht. Een compromis suste de boel.

    Column door Ton Heerschop, raadslid voor de SP in Vnelo

De SP bevroeg de wethouder in mei over de stand van zaken aan de Holleweg in Hout-Blerick. Het antwoord tijdens die vergadering was duidelijk; op het rivierduin mag niet gebouwd worden. Toch kwamen er signalen, dat er wel gebouwd ging worden. Onderzoek leverde op dat iemand een mooie villa wilde bouwen op, jawel, het rivierduin. De SP stelde schriftelijke vragen die, zoals inmiddels bij meerdere vragen, niet op tijd werden beantwoord door het College.

Tijd voor de SP om de druk wat op te voeren. We stelden de griffier de vraag waar de antwoorden bleven en gaven aan dat de wethouder ze ook best in de reguliere raadsvergadering zou mogen beantwoorden. gras draadhek bomenrij weg De dag voor de vergadering kregen we de antwoorden, aan het einde van de middag waarbij we binnen twee uur konden aangeven of we gebruik wilden maken van het vragen-halfuurtje voorafgaande aan de vergadering, voor het mondeling stellen van aanvullende vragen. De antwoorden riepen inderdaad nieuwe vragen op die we per omgaande richting griffie stuurden.

Want waarom sprak men in de beantwoording van twee procedures, of bedoelde men hetzelfde? Wat waren eerdere afspraken met de betrokken burger en waren er al afspraken over grondverkoop? Als laatste wilden we ook weten of de ‘klantgedachte’ nu een onderhandelingspositie betekende voor de betreffende burger of dat de burger hier gewoon een fatsoenlijke behandeling kreeg?
De antwoorden van VVD-wethouder Beurskens waren opnieuw wat warrig, en er werd gedaan alsof de zaken rondom de Holleweg niets anders waren dan een ambtelijke procedure. Maar daarvoor is de Dorpsraad en de gemeenschap niet in opstand gekomen.

Ook GroenLinks en PvdA deden een stevige duit in het zakje bij dit onderwerp. Twee partijen waar de SP de laatste tijd steeds vaker goed mee kan samenwerken. Gemeenteraad Linkse samenwerking waarin ze in ‘Den Haag’ misschien een voorbeeld aan kunnen nemen? Maar dat terzijde. De wethouder had geen prettig begin van de avond met deze kritische raadsleden en moest het ook voor een deel hebben van de knorrige leiding van de burgemeester. Hij verwachtte zeker de vergadering in een uurtje af te kunnen handelen...

Een motie van GroenLinks, SP, PvdA en Belfeldse Demokraten werd ingediend; om niet toe te staan te bouwen aan de Holleweg. Vreemd om een motie te moeten indienen tegen een bouw die, volgens de wethouder zijn eigen woorden, in mei niet mogelijk was. Maar de bestuurspartijen CDA en VVD gingen niet mee en ook D’66 -liberaal als ze zijn en zittende op de reservebank voor collegedeelname- wilde er niet aan. Geen meerderheid dus.

Daarmee leek de motie te stranden echter opperde de VVD om, als er een projectbesluit zou komen om toch te bouwen op de Holleweg, dit dan terug te laten komen in de raad. kerk-veraf Prima volgens de indieners van de motie maar de wethouder dacht er met een raadsconsultatie vanaf te komen. Na de toezegging dat er besluitvorming zou komen kon de motie worden ingetrokken.
Wat bij de burger van Hout-Blerick blijft hangen is waarschijnlijk dat al dit gekissebis om niets weinig heeft opgeleverd. Er is geen duidelijkheid en de afspraken van het College lijken boterzacht.

De gehele gang van zaken rondom het rivierduin laten zich het beste vergelijken met een soap, de spelers erin gedragen zich er in ieder geval naar. Maar deze soap heeft het College en de bestuurspartijen wel over zichzelf afgeroepen. VVD en CDA willen geen rimpelingen in de vijver, PvdA wilde wel helderheid en laten we hen daar na het gedraai van de laatste jaren voor prijzen. Alleen GroenLinks, Belfeldse Demokraten en de SP hadden in deze een duidelijk standpunt, namelijk niet bouwen op het rivierduin want dat is de afspraak.
En net als in iedere andere soap: Wordt vervolgd…

‘Dossier Holleweg‘ op website Dorpsraad Hout-Blerick
25-11-2010: Omroep Venlo: 'Raad beslist over woning Holleweg'
19-11-2010: Dagblad de Limburger: 'Hout-Blericks verzet tegen woning Berden'
30-09-2010: Wel of geen bouw Holleweg Hout-Blerick?

U bent hier