h

SP ambassadeur voor reanimatie

2 oktober 2010

SP ambassadeur voor reanimatie

AED Gisteren werd de reanimatie-estafette gehouden om mensen bewust te maken van reanimatie en hartproblemen. Dit omdat de meeste mensen niet weten hoe te reageren wanneer reanimatie nodig is, waardoor jaarlijks vele mensen onnodig overlijden. Dezelfde dag lanceerde SP-Statenlid Daan Prevoo samen met vier collega-Statenleden een burgerinitiatief om reanimatieonderwijs verplicht te stellen op middelbare scholen.

Tijdens een schorsing van de Statenvergadering werd een website geopend waar mensen informatie kunnen lezen over deze actie en waar iedereen het burgerinitiatief digitaal kunnen ondertekenen. Diezelfde dag werd op het Brunssumse Carboon College de tien uur durende reanimatie-estafette Limburg gehouden waar 120 scholieren aan meededen. Tien uur lang oefenden de leerlingen hoe te reanimeren en gaven ze informatie over hartproblemen.

Daan Prevoo SP-Statenlid Daan Prevoo: "Het is een goede zaak als middelbare scholieren verplicht leren hoe ze moeten reanimeren. Hartstilstand is nog steeds een van de grote doodsoorzaken of veroorzaakt flinke schade als niet tijdig kan worden gereanimeerd. Reanimatie is goed en snel aan te leren en redt ongetwijfeld veel levens. Natuurlijk kost dit een extra investering voor het onderwijs maar wat is een mensenleven waard? Dus dat moet je zorgvuldig regelen. Het feit dat zoveel mensen getroffen worden door een hartstilstand is het de moeite waard, daarom steunt de SP dit initiatief."

Ton Gorgels Cardioloog professor Anton Gorgels van het academisch ziekenhuis in Maastricht is de initiator van het burgerinitiatief. Hij wil daarvoor een burgerinitiatief indienen bij de Tweede Kamer. Volgens Professor Gorgels worden er heel veel levens gered als iedereen weet wat hij of zij moet doen als iemand een hartaanval krijgt. Hij wil dat reanimatieonderwijs als verplicht onderdeel in het lespakket wordt opgenomen, vanaf het derde leerjaar op het voortgezet onderwijs. De SP steunt de cardioloog om 40.000 handtekeningen te verzamelen, om zo het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen.

Volgens Gorgels krijgen in Nederland elke week 300 mensen een hartaanval: "Elke week gaan daardoor evenveel mensen dood als wanneer er een Boeing neerstort." Omdat de hulpdiensten vaak niet op tijd ter plekke kunnen zijn, is reanimeren van cruciaal belang. Ook tientallen bestuurders, professionele hulpverleners en honderden bezoekers deden mee met de estafette.

Het initiatief is terug te vinden en te ondertekenen op: www.reanimatieonderwijsverplicht.nl

24-02-2010: AED-motie SP unaniem aangenomen
22-02-2010: website Dagblad de Limburger: "Venlo witte vlek met defibrillator"

U bent hier