h

Venlo-promotie en natte SP-sponzen tijdens succesvolle Vierdaagse

26 juli 2010

Venlo-promotie en natte SP-sponzen tijdens succesvolle Vierdaagse

4daagse De Nijmeegse Vierdaagse is een ongekend topevenement waaraan ook veel Venlonaren meedoen. SP’er Ton liep voor de zesde keer mee en doet verslag, aangewakkerd door een negatieve column.

Eens per jaar maakt Ton Heerschop een week vrij om mee te doen aan de Nijmeegse Vierdaagse; Ton Heerschop Volgens columniste ‘Claire’ in het ZondagNieuws heb ik daarmee “een klap van de molen gehad” en neem ik deel aan “een van de trieste dieptepunten van het jaar”. Zij mag dat vinden maar misschien moet ze eens de 200 kilometers in en om Nijmegen meelopen om het zelf te ervaren voordat ze hier een uitspraak over doet. Ik weet zeker dat wat betreft klasse en stijl de ‘roze woensdag’, de dag van Wijchen, haar zal aanspreken. Zonder ervaring spreken is altijd gevaarlijk, zeker als je anderhalf miljoen mensen die op de festiviteiten en wandelingen afkomen zo wegzet.

Wat is nu het gevoel van die Vierdaagse?
Op Omroep Gelderland gaf een dame afgelopen week misschien wel de meest goede weergave: “Het zet de tijd zestig jaar terug toen we weinig hadden en elkaar moesten steunen”. Beter is de sfeer in het wandellegioen niet weer te geven. lopersvierdaagse De laatste jaren loop ik mee met de stichting Venlo Beweegt, een club die Venlo wil promoten en de Venlonaar aan het bewegen wil krijgen. Dit jaar heeft die stichting ook weer een prachtig stukje Venlo-promotie gedaan. Niet alleen op de rustposten had men de zaak goed voor elkaar en was het een feestje, veel wandelaars kwamen aan bij deze verzorgingspost juist vanwege de gezelligheid en de feestelijke stemming.

Overigens was de SP in Beuningen ook erg bij de pinken. Op een van de warmste dagen tijdens deze Vierdaagse had men de overgebleven SP-sponzen in teiltjes koud water gelegd en bood deze de wandelaars aan. Vooral veel militaire groepen vonden het handige sponzen! Britse militairen “Nice people, just perfect”, hoorde ik een Britse militair zeggen terwijl hij het overbekende rode sponsje uitdrukte in zijn nek. Ook de overige wandelaars vonden het een top idee. Na Beuningen was de ‘roze woensdag’ niet langer alleen roze maar ook een tintje rood.

En dan de intocht, zelf liep ik achter de groep van TNT aan. Mensen die niet langer zeker zijn van hun baan. Voorop liep wat ooit met trots de PTT-kapel werd genoemd, maar inmiddels de rode bies voor een oranje heeft ingewisseld. Ik raakte aan de praat met een van de postbodes die meeliep. De frustratie was van het gezicht te lezen, alle argumenten die de SP naar voren brengt hoorde ik terug. Ik stak de man een hart onder de riem door te zeggen dat hij echt niet alleen staat.

postbode

Gelukkig even later gesteund door een muziekband langs de kant, die bij de doorkomst van de TNT-ploeg riep “TNT’ers wij staan achter jullie!”, waarop een applaus van het publiek volgde. “Zie je wel, zolang men dat hier nog zegt dan mag jij niet opgeven”, gaf ik mijn gesprekspartner mee. Naar mijn gevoel liep de beste man net een beetje trotser en hoopvoller verder.

Terug in Nijmegen is het feest eigenlijk veel te snel afgelopen. Maar ook het hoofd is lekker leeg en kan er weer tegenaan voor het komende halve jaar. via gladiola Nu nog columniste ‘Claire’ overtuigen dat de Vierdaagse geen speeltje is van oude mannen in te korte broeken en met verkeerde petjes. Maar dat het een serieus sportevenement is, onvergelijkbaar met andere in de wereld. Een prachtig stuk promotie voor Nederland. En een economisch belangrijk evenement voor de regio Nijmegen.

Het is ook een toegankelijk evenement omdat iedereen er aan mee kan doen en de aanmeldingskosten lager zijn dan een kaartje voor een attractiepark of straks de Floriade! De uitnodiging staat, dus zal het me benieuwen of ‘Claire’ zo sportief is om de handschoen op te pakken in plaats van als een zuurpruim ertegen te ageren.

Website Nijmeegse Vierdaagse
Actiesite Red de postbode

U bent hier